Virusscanner
NOS Nieuws

Virusscanner AVG wil klanten in de gaten houden

Vanaf 15 oktober behoudt AVG, een populaire virusscanner, zich het recht voor om bepaalde informatie over gebruikers bij te houden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het surf- en zoekgedrag van gebruikers.

Ook gaat de zoekmachine bijhouden welke internetprovider wordt gebruikt en welke andere applicaties aanwezig zijn op het apparaat van de gebruiker. Wat de gebruiker met andere applicaties doet, wordt ook bijgehouden. De wijziging geldt voor gebruikers van de producten van AVG voor zowel desktops als telefoons.

Doorverkopen?

Wat AVG precies met de verzamelde data gaat doen, is niet bekend, maar AVG zegt dat het de data verzamelt 'om zijn producten gratis te kunnen houden'. Dat kan betekenen dat de virusscanner gepersonaliseerde advertenties gaat tonen, afgestemd op zijn gebruikers. Ook zou de fabrikant van antivirussoftware de data kunnen doorverkopen aan advertentienetwerken en datahandelaren.

Tegenover het technologieblad Wired zegt een AVG-woordvoerder dat dat laatste in de toekomst mogelijk is. Wie dat niet wil, kan dat aangeven in de instellingen van de software, belooft het bedrijf. De functionaliteit van de software zal dan niet achteruit gaan. Omdat de optie standaard is ingeschakeld, is de kans echter groot dat veel mensen dat niet zullen doen.

Locatie bijhouden

Het bedrijf gaat ook de locatie van gebruikers bijhouden, maar die informatie zal in ieder geval niet los worden verkocht, omdat de data dan tot een persoon herleidbaar zouden zijn. In grotere hoeveelheden zouden die gegevens dus wel kunnen worden verkocht. Alle gegevens over gebruikers zullen echter worden geanonimiseerd, voordat er iets mee wordt gedaan, belooft AVG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl