Vluchtelingen bij het treinstation van Tovarnik, Kroatië
NOS Nieuws

Honderden vluchtelingen breken door barricade in Kroatië

Een groep van honderden vluchtelingen is door een politiebarricade gebroken bij Tovarnik in Kroatië, bij de grens met Servië. De vluchtelingen zaten al uren te wachten op het treinstation van Tovarnik, waar treinen hen verder moesten brengen.

Ze waren bang dat ze naar een kamp zouden worden gebracht, waar ze zouden worden vastgehouden. De vluchtelingen zijn daarom te voet langs de spoorlijn op pad gegaan richting Zagreb. Een onbekend aantal mensen raakte in het gedrang en de hitte gewond of onwel.

De afgelopen dagen zijn 7000 vluchtelingen de grens met Kroatië overgestoken, vertelt correspondent Marcel van der Steen. "Kroatië is hier totaal niet op voorbereid. De mensen zitten sinds vanmorgen in de hitte te wachten op de trein, het is hier 36 graden."

Vluchtelingen breken door barricade in Kroatië

Gisteren verliep het vervoer van de vluchtelingen nog redelijk goed, zegt Van der Steen. "De vluchtelingen werden met bussen naar Tovarnik gebracht, maar hier bij het treinstation zijn geen voorzieningen en er komen maar geen treinen."

Geen maatregelen

"Kroatië heeft geen maatregelen genomen, terwijl deze vluchtelingenstroom te verwachten was", zegt Van der Steen. Sinds de grens met Hongarije gesloten is, reizen de migranten via Kroatië.

De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken kwam naar Tovarnik om een beeld te krijgen van de situatie. Hij vroeg Servië, Macedonië en Griekenland om de vluchtelingenstroom tegen te houden. Hij zei dat Kroatië de grens met Servië sluit als er weer duizenden vluchtelingen op één dag binnenkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl