Ahmed Aboutaleb
NOS Nieuws

Aboutaleb wil gesprek Turken en Koerden

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil snel om de tafel met Turkse, Koerdische en alevitische organisaties om de spanningen tussen deze bevolkingsgroepen weg te nemen. De aanleiding zijn drie gewelddadige incidenten de afgelopen week rond Turkse en Koerdische instellingen.

Zondag demonstreerden Turken in Rotterdam tegen de Koerdische PKK. Een groep Turkse jongeren bedreigde die dag de Koerdische Volks Stichting in Rotterdam-West. En zondagnacht werd er brand gesticht in een buurthuis van de Turkse vereniging Versam in Rotterdam-Noord.

Maandagnacht werd het Turkse buurthuis opnieuw aangevallen. Een groep mannen sloeg met knuppels de ruiten van het centrum kapot. Drie mannen zijn aangehouden. Ook in Schiedam is een Turkse vereniging het doelwit van vandalisme geworden.

Strijd

Volgens Aboutaleb houden politie, Openbaar Ministerie en de gemeente al enkele weken rekening met oplopende spanningen tussen Koerden en Turken als gevolg van de gebeurtenissen in Turkije. Daar is na jaren van relatieve rust het Turkse leger weer in felle strijd verwikkeld met de PKK. Daarbij zijn tot nu toe honderden doden gevallen, onder wie ook burgers.

Aboutaleb roept de Turken en Koerden in zijn stad op om kalm te blijven en niet te speculeren over het verder uit de hand lopen van de situatie. Hij heeft Koerdische, Turkse en Alevitische organisaties benaderd om onder zijn leiding met elkaar in gesprek te gaan. "Daar is positief op gereageerd", aldus Aboutaleb.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl