Een kind in Kenia achter een geïmpregneerd muskietennet | EPA
NOS Nieuws

Helft minder malaria-doden door muskietennetten

Het dodental als gevolg van malaria is in vijftien jaar tijd bijna gehalveerd. In 2000 stierven 839.000 mensen aan de ziekte die door muggenbeten wordt veroorzaakt, dit jaar zal dat aantal uitkomen op 438.000, zeggen de wereldgezondheidsorganisatie WHO en de VN-organisatie Unicef.

Malaria is een infectieziekte die na een beet van de malariamug door parasieten wordt overgebracht. De afname is vooral te danken aan de verspreiding van muskietennetten die met insecticide zijn geïmpregneerd. Ook het gebruik van insecticide in spuitbussen nam toe. Daarnaast werden er meer patiënten met het geneesmiddel artemisinin behandeld. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben dankzij deze maatregelen 663 miljoen minder mensen malaria gekregen dan anders het geval was geweest.

Toch zijn malariabestrijders niet optimistisch over de toekomst. Elke minuut sterft er ergens ter wereld een kind aan malaria. Steeds meer muggen zijn immuun voor bestrijdingsmiddelen en in Zuidoost-Azië blijkt artemisinin vaak niet meer te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl