Jos Wienen van de asielcommissie van de VNG
NOS Nieuws

VNG: 700 asielzoekers per dag in Nederland

Nederland wordt geconfronteerd met ongeveer 700 vluchtelingen per dag, zei voorzitter Jos Wienen van de asielcommissie van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, in Nieuwsuur. Hij zei dat dat aantal "de spankracht van de gemeenten enorm op de proef stelt".

Wienen, die in het dagelijks leven burgemeester van Katwijk is, zei dat het klopt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gemeenten geregeld onder druk zet om te helpen de vluchtelingen aan onderdak te helpen. "Overleg heeft altijd de voorkeur, maar nood breekt wet. Er zijn nu eenmaal veel mensen die acuut moeten worden opgevangen."

De VNG heeft het COA hulp aangeboden bij het zoeken naar oplossingen. Dat heeft geresulteerd in de oproep aan alle gemeenten in Nederland om mensen 'met een status' uit de azc's onderdak te bieden. Dat komt volgens Wienen per gemeente neer op betrekkelijk kleine groepen, "maar betekent voor het COA bij elkaar wel zo'n 10.000 plekken. Als de opvang op die manier proportioneel geregeld kan worden, moet het lukken", zei Wienen.

Terroristen

Hij zei dat er niet alleen van omwonenden van opvangplekken, maar ook van sommige gemeenten bezorgde vragen komen over wie er allemaal onder de vluchtelingen zijn. "Die bezorgdheid is op zich begrijpelijk, maar wij zien als VNG absoluut geen aanleiding om te denken dat er veel terroristen tussen zitten, of andere mensen die kwaad willen."

Zondag meldde het COA dat zich in de week ervoor 3100 vluchtelingen hadden gemeld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de twee weken daarvoor ging het om 1800 per week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl