Efteling-icoon Ton van de Ven overleden

time icon
Efteling

Ontwerper en tekenaar Ton van de Ven is op 71-jarige leeftijd overleden als gevolg van een hersenbloeding. Van de Ven staat bekend als ontwerper van populaire attracties in het pretpark Efteling, zoals de Fata Morgana en de Droomvlucht.

Van de Ven studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en startte in 1965 bij de Efteling. Hier begon hij als vormgever op de afdeling 'EftelingOntwikkeling en Ontwerp'.

In 1967 ging Van de Ven naar Duitsland om te werken voor een bedrijf dat bewegende figuren voor attractieparken maakte. Na drie jaar in Duitsland keerde Van de Ven weer terug bij de Efteling, waar hij bleef werken totdat hij in 2003 met de vut ging. In 1978 ontwierp hij zijn eerste attractie Het Spookslot, destijds het grootste spookslot van Europa.

Mij is gebleken dat ik door het aanwezig kunnen zijn op de Efteling de beste keuze heb kunnen maken voor het leven dat ik geleefd heb.

Ton van de Ven

Ontwerpen

Van de Ven ging door met het ontwerpen van de Python in 1981, op dat moment de langste achtbaan van Europa. Ook ontwierp hij in datzelfde jaar de Gondoletta, voorloper van de Fata Morgana.

De jaren daarop volgden onder andere het schommelschip de Halve Maen, de bobsleebaan Swiss Bob, de houten achtbaan Pegasus, de Droomvlucht en Villa Volta. Als laatste attractie ontwierp Van de Ven de Vogel Rok in 1998.

In het voorjaar 2002 werd Van de Ven door burgemeester Weierink van de gemeente Loon op Zand onderscheiden als ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Keuze voor het leven

Tien jaar na zijn onderscheiding maakte Vijf Zintuigen een documentaire over Van de Ven. Hierin zei hij dat zijn werk bij het pretpark een sterke invloed heeft gehad op zijn leven. "Mij is gebleken dat ik door het aanwezig kunnen zijn op de Efteling de beste keuze heb kunnen maken voor het leven dat ik geleefd heb."

De Efteling beschrijft Van de Ven in zijn in memoriam als een man van onschatbare waarde voor de Efteling. Het pretpark zegt trots te zijn "op de prachtige nalatenschap van Ton van de Ven die ontelbare bezoekers nog decennialang zal blijven betoveren". 

STER Reclame