NOS NieuwsAangepast

Opel-fabriek Antwerpen sluit deuren

Na ruim tachtig jaar valt het doek voor Opel Antwerpen. De fabriek gaat vandaag dicht, omdat moederbedrijf General Motors er niet in is geslaagd een overnamekandidaat te vinden. Zo'n 1300 mensen komen op straat te staan.

Woensdag rolde al de laatste Opel Astra van de assemblagelijn. Voor de arbeiders was dat een pijnlijk moment. Onmacht en droefheid overheerst: "Het doet zeer, maar we hebben geen keuze en moeten verder", reageerde een werknemer in De Standaard. "Ik had hier honderd jaar kunnen worden". Een ander verklaarde nog nooit gezien te hebben dat de assemblagelijn helemaal leeg was. "Dat was gewoon vies."

Klap

"Het is een vreemd gevoel eigenlijk. Je moet iedereen hier achterlaten en vanaf vandaag een nieuwe leven proberen op te bouwen", zegt Kevin van Gelder bij de VRT. Hij werkte elf jaar in de fabriek en wilde net als iedereen dolgraag bij Opel blijven werken. "Maar wij als gewone arbeiders kunnen niks beginnen tegen de grote bazen in Amerika", aldus een zichtbaar geëmotioneerde Van Gelder.

Volgens Luc van Grinsven van de christelijke vakbond ACV is het laatste stukje strijdvaardigheid bij de mensen nu ook verloren gegaan. Toch vreest hij dat de echte klap nog moet komen voor de arbeiders. "Het besef zal pas komen op 3 januari, dan zullen de mensen beseffen dat ze hun boekentas niet meer moeten maken om te komen werken."

Laatste werkzaamheden

Vandaag worden de laatste auto's nog getest en gecontroleerd. Dan is het nog niet helemaal afgelopen voor Opel Antwerpen. Volgende week zal een kleine onderhoudsploeg de fabriek bevolken, voordat de deuren definitief op slot gaan.

Dan zal er een einde komen aan 81 jaar autoproductie in de Antwerpse haven. In 1929 opende GM zijn vestiging, waar sinds 1953 Opels werden gemaakt. In de hoogtijdagen werkten er 12.000 mensen in de fabriek. In totaal zijn er meer dan 13 miljoen auto's van de band gerold. Die laatste Opel Astra zal volgende week op een receptie worden verloot onder de werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl