WNF: leven in zeeën gehalveerd sinds jaren 70
Er leven veel minder dieren in de oceanen dan in de jaren 70. Volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het aantal zoogdieren, vogels, vissen en reptielen dat in de zeeën leeft met ongeveer 49 procent afgenomen.
Vissoorten die door de mens worden gegeten, zoals tonijn en makreel, komen volgens het onderzoek van het WNF nog veel minder voor: vergeleken met 45 jaar geleden zien zij een afname van 75 procent. In het rapport worden overbevissing en klimaatverandering genoemd als belangrijkste oorzaken.
De onderzoekers hielden tussen 1970 en 2014 meer dan 1200 soorten zeedieren in de gaten. "We vangen vissen sneller dan ze zich voortplanten en we vervuilen hun leefgebieden", zegt een van hen. "De wereld moet snel maatregelen nemen om onze oceanen te beschermen."
Mozambique
Als voorbeeld noemt het WNF de manier waarop de lokale bevolking en vissers in Mozambique omgaan met het leven in de oceaan. In de zee bij het Afrikaanse land zijn twee beschermde gebieden ingesteld. Het aantal zeedieren rond Mozambique is volgens het Wereld Natuur Fonds daardoor toegenomen.