ANP
NOS Nieuws

Servië brengt vluchtelingen rechtstreeks naar grens met Kroatië

Nu de grens tussen Servië en Hongarije potdicht zit, verleggen asielzoekers hun route. Steeds meer vluchtelingen proberen via Kroatië naar Noordwest-Europa te reizen.

Naar schatting enkele honderden vluchtelingen zijn nu in de buurt van de Servisch-Kroatische grens, zegt oud-Balkancorrespondent Joost van Egmond in het NOS Radio 1 Journaal. Vluchtelingen die vanuit Macedonië Servië zijn binnengekomen, worden niet langer naar de Hongaarse grens gebracht, maar naar de grens met Kroatië.

"De aanduiding op de bussen waarmee ze worden vervoerd, is veranderd van 'Hongarije' in 'Sid', de naam van een grensstadje bij Kroatië." Deze route ligt volgens Van Egmond erg voor de hand, nu de weg via Hongarije naar Duitsland en andere Noordwest-Europese landen is afgesneden. "Dit traject wordt eigenlijk al heel lang door vluchtelingen gebruikt, alleen ging het tot nu toe niet om zulke grote aantallen."

Servië stuurt vluchtelingen naar Kroatië

Hoogspel

Via Kroatië proberen de vluchtelingen naar Slovenië te reizen en via dat land naar Oostenrijk en Duitsland. Sinds zondag voert dat laatste land grenscontroles uit.

Het is de vraag of ze zover komen. Als Oostenrijk de vluchtelingen wil tegenhouden, is er volgens Van Egmond geen doorkomen aan. "De regering in Wenen hoeft maar twee tunnels af te sluiten om de grens met Slovenië helemaal dicht te maken."

In de Oostenrijkse provincie Stiermarken worden waarschijnlijk in de loop van de dag grenscontroles ingevoerd. Ook de zogenaamde 'groene grens', kleine grensovergangen in alpen, weides of bossen, worden extra bewaakt.

Kroatië bereidt zich voor op een mogelijk massale stroom van asielzoekers. Er zijn 6000 opvangplaatsen ingericht en militairen zijn naar de grens met Servië gestuurd. Van Egmond: "De vluchtelingen worden meteen tegengehouden en naar registratiepunten gebracht. Kroatië speelt hoog spel door te zeggen de fouten te willen vermijden die andere landen hebben gemaakt."

Onduidelijk

De vluchtelingenkampen in Servië bij de grens met Hongarije zitten intussen zo vol, dat ze lang niet alle asielzoekers kunnen opvangen. Mensen zitten hier en daar onder armoedige omstandigheden in tentjes.

"Ik begrijp niet dat ze de grens sluiten", zegt een Syriër. "We hoeven niets van Hongarije, we willen alleen een vrije doorgang." Het is nog onduidelijk wat deze asielzoekers nu doen. Mogelijk wijken ook zij uit naar Kroatië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl