NOS Nieuws

Rutte over de economie: we zijn er nog niet

Volledig interview Rutte: we zijn er echt nog niet

Premier Rutte zegt in een toelichting op de Troonrede dat het weer goed gaat met de Nederlandse economie, maar hij plaatst wel een kanttekening. "We zijn er echt nog niet, maar het gaat wel beter. We hebben nu eindelijk ruimte voor wat lastenverlichting, na jaren dat we veel van mensen hebben gevraagd."

Rutte zegt dat Nederland stap voor stap uit de crisis komt en dat het kabinet verder inzet op banengroei. "Nederland behoort tot de snelst groeiende economieën van Europa, maar we moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de economische groei blijft aantrekken."

De premier noemt de economie en vluchtelingen de twee belangrijkste thema's uit de Troonrede. Het feit dat de Troonrede begon met het thema economie en niet met de vluchtelingencrisis is volgens hem willekeur. "Je moet ergens mee beginnen."

Teleurstellend

Rutte noemt het teleurstellend dat Europa er gisteren niet in geslaagd is om het vluchtelingenprobleem op korte termijn aan te pakken. "Ik had het logischer gevonden als de Oost-Europese landen hadden gezegd dat ze bereid zijn om te helpen." Rutte denkt dat bij de volgende top, op 8 oktober, de Oost-Europese landen overstemd kunnen worden, door een meerderheid.

Vice-premier Asscher spreekt van een gênante situatie. "Wij zijn ervoor dat er een oplossing op Europees niveau komt. Dat is gisteren niet gelukt. Dat is eigenlijk heel jammer, misschien wel een beetje gênant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl