Bondskanselier Merkel
NOS Nieuws

Merkel wil extra EU-top over vluchtelingen

Duitsland en Oostenrijk willen volgende week een extra EU-top met de Europese leiders over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. EU-president Tusk beslist donderdag of er een extra top komt.

Bondskanselier Merkel zei vandaag op een gezamenlijke persconferentie met haar Oostenrijkse ambtgenoot Werner Faymann dat Duitsland, Oostenrijk en Zweden de last van de vluchtelingencrisis niet met zijn drieën kunnen dragen.

Gisteren strandde een overleg over de verdeling van vluchtelingen over Europa. De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken konden het niet eens worden over de verspreiding en opvang van 120.000 vluchtelingen.

Twijfels

Premier Rutte twijfelt aan het nut van een extra EU-top over de verdeling van vluchtelingen. Een EU-top neemt in principe alleen beslissingen bij unanimiteit en Rutte denkt dat de Oost-Europese landen niet akkoord zullen gaan. Als de top doorgaat zal Rutte er wel bij zijn. Hij houdt de mogelijkheid open dat sommige Oost-Europese landen gedwongen worden vluchtelingen en migranten op te vangen.

Premier Rutte: desnoods Oost-Europese landen verplichten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl