NOS Nieuws

Oppositie mist ambitie bij het kabinet

Buma: aanpak werkloosheid moet beter

Het CDA mist ambitie van het kabinet op het gebied van de werkgelegenheid. CDA-leider Buma zegt in een reactie op de plannen dat het goed is dat de belastingen omlaag gaan, maar volgens hem doet het kabinet er onvoldoende aan om de 600.000 werklozen aan een baan te helpen.

"Die hebben niets aan de koopkrachtplaatjes", zegt Buma. Hij vindt verder dat de Troonrede wel grote woorden besteedt aan het vluchtelingenprobleem, maar dat het beleid van het kabinet "vreselijk achterblijft".

SP-leider Roemer zegt dat er weinig aanleiding is om te juichen. De SP vindt dat het kabinet verkeerd met de lastenverlichting is omgegaan. "Het kabinet had de eerste belastingschijf moeten verlagen, dan had iedereen meegeprofiteerd."

Volgens Roemer durft het kabinet ook op het asielbeleid geen harde maatregelen te nemen. Hij wijst erop dat de SP al jaren geleden heeft aangedrongen op het opzetten van vluchtelingenkampen aan de grenzen van Europa. "Het kabinet schuift de hete aardappel steeds voor zich uit."

Roemer: ommezwaai is nodig

De PVV vindt dat het nu niet moet gaan over "een procentje meer of minder voor de een of de ander". Partijleider Wilders vindt dat de aandacht moet gaan naar de "grootste ramp die Nederland op dit moment overkomt en bedreigt sinds de Tweede Wereldoorlog, de asiel-tsunami". "Dat moet stoppen en de straten van Nederland moeten veilig worden." Volgens Wilders heeft het kabinet "bloed aan zijn handen als een van de terroristen hier een aanslag pleegt".

Wilders: de grenzen moeten nu dicht

Glans weg

D66-leider Pechtold vindt dat de glans van het kabinet af is. "Hoe beter het gaat met de economie, hoe slechter met het kabinet." Hij wil dat er snel banen worden gecreëerd voor de 600.000 werklozen. Maar volgens hem stelt het kabinet het uit om om de werkloosheid echt aan te pakken. In plaats daarvan maakt het intern ruzie en sluit het het ene na het andere onhoudbare en onbegrijpelijke compromis.

Pechtold: sombere Troonrede, weinig ambitie

Ook ChristenUnie-voorman Slob noemt het "veelzeggend" dat de Troonrede eerst aandacht besteedde aan de economie en pas daarna aan de vluchtelingen. Dat laatste onderwerp komt volgens hem onvoldoende terug in de begroting.

Slob: te weinig aandacht voor vluchtelingen

GroenLinks-voorman Klaver vindt dat de Troonrede "nul urgentie" uitstraalt. Volgens hem doet het kabinet of Nederland alleen maar bestaat uit koopkrachtcijfers, maar gaat het voorbij aan grote uitdagingen. Klaver vindt dat over de vluchtelingen vooral werd gesproken als "we moeten die mensen daar opvangen".

Klaver over de Troonrede: ik vind dit mager

Migratie

PvdA-leider Samsom vindt het goed dat de koning in zijn Troonrede niet alleen aandacht heeft besteed aan de economie en de groei, maar ook aan thema's als klimaat, energie en migratie. Volgens hem is de Troonrede optimistischer van toon dan de afgelopen jaren. "En dat werd ook wel eens tijd; nu wordt het zaak dat Nederlanders het gaan voelen in hun portemonnee en daar moet nog hard voor worden gewerkt."

Samsom: dit is geen feestbegroting

Zijn coalitiegenoot Zijlstra van de VVD benadrukt dat de crisis in Nederland eigenlijk voorbij is, behalve voor de mensen die nog geen baan hebben. "Dat is de opdracht voor het komende jaar: mensen die hun baan hebben verloren moeten weer aan het werk gaan." Ook hij wijst erop dat de wereld onveilig is en dat dat allerlei gevolgen heeft.

Zijlstra: Nederlands asiel plan door Europa aangenomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl