EPA
NOS Nieuws

Hongarije kondigt noodtoestand af in grensprovincies

In Hongarije is de noodtoestand uitgeroepen voor de provincies die grenzen aan Servië. Sinds middernacht heeft Hongarije de grens gesloten voor vluchtelingen, die massaal via Servië richting West-Europa trekken.

Door de noodtoestand heeft de politie, die is ingezet om het grensgebied te bewaken, meer bevoegdheden. Ook kan het leger worden ingezet als het parlement daar goedkeuring voor geeft.

Arrestaties

Vanaf vandaag kunnen vluchtelingen die illegaal Hongarije binnenkomen worden gearresteerd. Rond het middaguur waren zo'n zestig migranten opgepakt, meldt persbureau AP. Ze hebben vermoedelijk gaten gemaakt in het metershoge hek dat de Hongarije langs de grens met Servië heeft geplaatst.

Grote groepen vluchtelingen hebben zich verzameld langs het hek. Volgens onbevestigde berichten dreigt het op sommige plaatsen uit de hand te lopen. Een ooggetuige zegt tegen persbureau Reuters dat bij de grootste grensovergang honderden vluchtelingen tegen het hek duwen en roepen dat de grens weer open moet.

Kritiek

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft kritiek geuit op de manier waarop Hongarije optreedt tegen de vluchtelingen. Volgens de organisatie lijkt het erop dat het besluit om geen vluchtelingen meer toe te laten in strijd is met de regels van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Volgens persbureau AP heeft de Servische regering Hongarije verzocht de grens weer te openen. Sinds de grens gesloten is, hopen duizenden vluchtelingen zich op in Servië. Het Servische ministerie van Sociale Zaken zegt dat het vluchtelingencrisis niet alleen een Servisch of een Hongaars probleem is, maar dat er op Europees niveau oplossingen gevonden moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl