Louis van Gaal tijdens een persconferentie voorafgaand de Champions League-playoff tegen Brugge
NOS Voetbal

Van Gaal heeft veel Engelse zieltjes gewonnen

Louis van Gaal is deze week even terug in Nederland. De trainer zit na ruim één jaar Manchester United stevig in het zadel, zolang er maar gepresteerd wordt. "Hier wordt hij met een fluwelen handschoen aangepakt en loopt hij zonder een schrammetje de deur uit."

De komst van Van Gaal, die dinsdag met zijn ploeg PSV treft in de Champions League, leek vorig jaar een cultuurshock in Manchester te veroorzaken. "In zekere zin viel dat mee, omdat iedereen gewend was aan Alex Ferguson, die zelf een grote hork was en iedereen van zich afschopte", zegt journalist Geert Langendorff.

'Uncle Fergie' zonder humor

"Ze hadden verwacht dat Van Gaal een Nederlandse 'uncle Fergie' zonder humor zou zijn. Maar het bleek dat hij wel degelijk humor had en de Engelsen waarderen hem daardoor enorm. Er was eindelijk weer iemand die leven in de brouwerij bracht."

Van Gaal heeft veel Engelse zieltjes gewonnen

Dit jaar komt Van Gaal niet weg met een leuk Engels zinnetje. Er moet een prijs worden gepakt.

Geert Langendorff

Langendorff schreef een boek over Van Gaals eerste jaar in Manchester, met de werktitel 'Different Cook', verwijzend naar Van Gaals verbasteringen waarmee hij populariteit verwierf aan de overkant van de Noordzee.

Veel zieltjes gewonnen

"In Nederland voelen we een soort gêne over de manier waarop hij de taal spreekt, maar in Engeland vinden ze het Nederlandse accent komisch", aldus Langendorff. "Van Gaal zong een keer op een parkeerplaats met supporters in krom Engels 'Louis van Gaals red and white army'. Daarmee won hij veel zieltjes."

Van Gaal snapt journalisten niet

Langendorff kreeg voor zijn boek geen medewerking van Van Gaal en Manchester United. "Hij wil niets te maken hebben met journalisten als hij geen inspraak heeft", legt de schrijver uit. "Ook de persafdeling van Manchester United hield de boot af. Jammer, want ik had hem een hoop dingen willen vragen."

De schrijver baseerde zijn boek uiteindelijk op bronnen die dicht bij de club en Van Gaal staan zoals het dagblad Manchester Evening News, fans uit alle lagen van de bevolking en muzikanten.

Van Gaal voelt hier het respect en blijft vaak kalm.

Geert Langendorff

Rood aanlopen

Langendorff kreeg hierdoor de voorbije twaalf maanden een duidelijk beeld van Van Gaals leven in Manchester. "Hij voelt hier het respect en blijft vaak kalm", vindt de journalist. "Hij heeft weleens uitgehaald naar media, maar altijd op een gecontroleerde manier zonder rood aan te lopen."

"Wij zijn in Nederland gewend om alles te kunnen vragen. Een journalist krijgt bovendien de tijd om iemand door te zagen over een onderwerp. In Engeland is het al bijzonder als je een manager een vraag kan stellen, en als dat gebeurt wil je hem het liefst te vriend houden", vergelijkt Langendorff.

"Dus Van Gaal wordt vaak met een fluwelen handschoen aangepakt en loopt vaak zonder een schrammetje de deur uit."

Van Gaal: ook de fans zijn blij met Louis van Gaal

Onder vuur

Toch kwam de Manchester United-coach in zijn eerste jaar ook onder vuur te liggen. "De fans vonden dat Van Gaal afscheid moest nemen van het 5-3-2 systeem en verder moest gaan met het vertrouwde 4-4-2, zoals de club de afgelopen twintig jaar speelde."

"Van Gaal bond in en finishte het seizoen op de vierde plaats. Daarmee was de doelstelling van het seizoen wel gehaald, eindelijk was United terug in Europa. Daar ging het om", stelt Langendorff. "Maar dit seizoen moet er wel een prijs worden gepakt."

"Afgelopen jaar kwam Van Gaal nog weg met de vierde plaats, maar nu moet bijvoorbeeld de FA Cup worden gepakt of de kwartfinales of halve finales in de Champions League worden bereikt. Een leuk Engelse zinnetje helpt dan niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl