Curatoren: banken hebben Imtech geld gekost
De haast van de banken bij het faillissement van Imtech heeft het bedrijf geld gekost. Dat schrijven de curatoren in het eerste verslag (.pdf) over het faillissement van Imtech.
Toen Imtech failliet ging, kregen de curatoren een bod van een investeringsbedrijf op het onderdeel Nordics van 250 miljoen. Dat bedrijf wilde wel nog twee dagen de tijd voor een boekenonderzoek. Maar de banken vonden dat te lang duren, staat in het verslag.
Nordics werd daardoor verkocht voor een veel lager bedrag, 131 miljoen euro, aan Nordea Bank. Die bank verkocht het onderdeel meteen weer door. De curatoren onderzoeken of hier mogelijk sprake is van strafbaar paulianeus handelen, het voortrekken of bevoordelen van een schuldeiser.
Miljoenen voor adviseurs
Het technisch installatiebedrijf ging 13 augustus failliet en het grootste deel van het bedrijf is daarna in stukken verkocht. Bij Imtech werkten 22.000 mensen, van wie het merendeel in het buitenland.
In de periode rond het faillissement werd onderhandeld met de financiers, 12 van de 40 banken waarmee Imtech zaken doet, de raad van bestuur en de advocaten van Imtech. Er liepen op gegeven moment 120 adviseurs namens partijen rond.
Imtech betaalde voor eigen adviseurs en die van de banken in de periode 1 juli tot 5 augustus 18 miljoen euro. Ter vergelijking, schrijven de curatoren: hun vergoeding bedroeg voor de periode 5 tot en met 10 augustus circa 110.000 euro voor 200 uur werk à 450 euro per uur.
Uit het lood
De grote problemen beginnen in 2013. Omvangrijke fraude in Polen en Duitsland trekken het bedrijf financieel uit het lood. Keer op keer moet het bedrijf worden gered met nieuw geld. Eind juli en begin augustus van dit jaar wordt er opnieuw met financiers gesproken over overbruggingsgeld en nieuw werkkapitaal. Gesprekken met potentiële overnamekandidaten leiden niet tot een verkoop. Imtech hoopt nog op een doorstart van het hele bedrijf, maar zonder Duitsland.
De raad van bestuur vraagt op 5 augustus bij de rechtbank Rotterdam om stille bewindvoerders. Die gaan direct aan de slag, maar Imtech Duitsland laat weten dat op 6 augustus het eigen faillissement aangevraagd wordt en dat zou nadelige gevolgen hebben voor de hele Imtech-groep. Op vrijdag 7 augustus wordt duidelijk dat de Rabobank de bankrekeningen van de diverse Imtech-bedrijven blokkeert waardoor onder meer de tankpasjes niet meer werken.
Geen overname
Een groep private investeerders wil Imtech voor 100 miljoen euro overnemen, mits de financiers 175 miljoen euro aan werkkapitaal leveren. De banken willen niet. Zij denken dat de losse verkoop van de Scandinavische divisie, Nordics, meer opbrengt. Marine en Nordics worden gezien als de meeste waardevolle onderdelen van het concern.
Het consortium verhoogt het bod naar 150 miljoen voor het hele bedrijf, uitgesmeerd over drie jaar. Van de banken wordt 50 miljoen euro werkkapitaal gevraagd. Maar Rabobank, ABN Amro en ING willen niet. Het consortium geeft het op. Imtech vraagt op 11 augustus uitstel van betaling aan en twee dagen later volgt het faillissement.