NOS / Matthijs Holtrop

Filmbedrijf A-Film staat aan de vooravond van een faillissement. Het bedrijf dat aan de basis stond van films als Bloed, zweet en tranen, Costa en Alles is Liefde heeft miljoenen euro's schuld. Vandaag heeft A-Film surseance van betaling aangevraagd.  

A-Film verdiende steeds minder aan films. De verkoop van video's en dvd's is gehalveerd en de verhuur ligt bijna helemaal stil. Die klap moest worden opgevangen door de verkoop van online video's, maar dat lukt niet. Daarbij vallen films steeds vaker in handen van piraterij, waardoor ze gratis zichtbaar zijn op het internet. Ondanks het feit dat de bioscoop steeds populairder wordt, dalen de  marges op het maken, produceren en distribueren van films. 

Kaskrakers

Hoe meer mensen op een film afkomen, hoe meer filmdistributeurs, zoals A-Film, eraan verdienen. "Maar dat soort kaskrakers worden in Nederland bijna niet gemaakt", zegt filmproducent Klaas de Jong. Zelf heeft hij films als Michiel de Ruyter en Kameleon op zijn naam staan. 

Er is zeker behoefte aan dit soort publieksfilms, zegt De Jong. "Het grote probleem is alleen dat het hele Nederlandse filmlandschap, en daarmee ook alle subsidies, zijn gericht op art-house films waar bijna niemand naartoe gaat."

Volgens de producent is er geen enkele financiële prikkel in het Nederlandse filmlandschap om films te maken voor het grote publiek. "A-Film voelt daar de gevolgen van." 

Toch hoopt het bedrijf, waar twintig mensen werken, op een doorstart. A-Film gaat nu om tafel met de belangrijkste schuldeisers.

'Dit heeft gevolgen voor Nederlandse filmindustrie'

STER reclame