FNV-voorzitter Ton Heerts tijdens een actie in februari
NOS Nieuws

FNV stelt looneis van 3 procent

Vakcentrale FNV zet komend jaar in op bredere cao's, die behalve voor mensen in loondienst ook gelden voor zelfstandigen en payrollers. Dat benadrukt de vakbond bij het bekendmaken van de looneis voor 2016, traditiegetrouw op de dag voor Prinsjesdag. De looneis is net als vorig jaar 3 procent. Het is de leidraad voor de cao-onderhandelingen per sector komend jaar.

,,De menselijke maat moet terug. Het rendementsdenken van werkgevers is doorgeschoten’’, zegt Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV. Volgens haar investeren werkgevers ondanks hogere winsten steeds minder in personeel en de kwaliteit van werk.

Minimumtarieven

De FNV probeert al langer afspraken te maken die voor iedereen in een sector gelden, maar wil daar nu nog steviger op inzetten. De vakcentrale wil minimumtarieven voor zzp'ers en eist dat mensen met payroll- en flexcontracten weer in dienst komen.

Daarnaast wil de FNV zich sterk maken voor banen voor mensen met een arbeidsbeperking en het afschaffen van het minimumjeugdloon.

Kartelvorming

Volgens de vakcentrale zijn dit seizoen in 195 cao’s 121 afspraken gemaakt om het volgens de FNV doorgeslagen flexwerk aan te pakken. In de cao's voor architecten en voor orkestmusici werden eerder al minimumtarieven voor zelfstandigen afgesproken. Zulke afspraken zijn omstreden, omdat ze als kartelvorming beschouwd kunnen worden.

Maar het gerechtshof in Den Haag oordeelde deze maand dat de bond voor vervangende orkestmusici zulke afspraken mocht maken, omdat hun positie niet anders is dan die van werknemers. Door onder meer deze uitspraak voelt de bond zich gesterkt om op de ingeslagen weg door te gaan.

De komende maanden gaan de leden uit verschillende sectoren met elkaar in discussie over het nieuwe arbeidsvoorwaardenbeleid. In het najaar moet de inzet voor 2016 definitief worden vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl