Bassie en Adriaan
NOS Nieuws

Bassie en Adriaan krijgen oeuvreprijs België

Bas en Aad van Toor, beter bekend als Bassie en Adriaan, hebben dit weekend een Belgische oeuvreprijs gekregen. Op het Filmfestival van Oostende namen de beide broers een Lifetime Achievement Award in ontvangst voor hun bijdrage aan de Nederlandstalige televisie.

Volgens Bas is de prijs, de Ensor, vergelijkbaar met het Nederlandse Gouden Kalf. De Vlaamse filmprijs wordt zelden uitgereikt aan buitenlanders. "De enige Nederlander die de prijs tot nu toe heeft gekregen is actrice Willeke van Ammelrooy", zegt Bas van Toor. De broers zijn zeer vereerd met de onderscheiding, een beeldje.

Bas en Aad van Toor waren in Oostende voor de première van de film "Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie en Adriaan". De Vlaams-Nederlandse co-productie draait vanaf 7 oktober in de Nederlandse bioscoop.

Bassie & Adriaan zijn trots op de Belgische oeuvreprijs

Stoelenact

De broers Van Toor traden in 1955 al op als acrobaten met een stoelenact, onder de naam The Crocksons. Het komische duo ging verder onder de naam Bassie en Adriaan en was vervolgens zo'n 35 jaar lang te zien in een groot aantal televisieseries, waaronder De Plaaggeest, De Diamant en Het Geheim van de Sleutel. Achttien jaar geleden, toen ze veertig jaar in het vak zaten, werden ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl