Een op de tien scholen wil graag verkeersbrigadiers
NOS Nieuws

Nog te veel ouders brengen kind met auto naar school

Bij vier op de vijf basisscholen is de verkeerssituatie onveilig. Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat te veel ouders hun kind met de auto naar school brengen.

VVN ondervroeg een derde van alle basisscholen. Ruim 80 procent zei te worstelen met de verkeersveiligheid. Bij 58 procent van de scholen ontstaan er gevaarlijke situaties door drukte tijdens het brengen en halen van leerlingen, bij 41 procent zijn er parkeerproblemen. Bij ruim 30 procent zijn er gevaarlijke oversteeksituaties op de route naar school.

Klaar-overs

Veel scholen vragen aan ouders om met de fiets of lopend naar school te komen, maar daar wordt vaak geen gehoor aan gegeven. "En je kunt het je ook wel voorstellen", zegt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst. "Op een dag als vandaag, als het regent, is het fijn om droog aan te komen." Maar door de drukte kunnen kinderen die zelfstandig naar school komen de situatie vaak niet overzien, zegt VVN.

De organisatie ziet een deel van de oplossing in meer klaar-overs. Een op de tien basisscholen zegt in het onderzoek graag een verkeersbrigade te willen. VVN wil ze daar graag bij helpen, maar vaak is het moeilijk vrijwillige brigadiers te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl