ANP

Grote verschillen in inkomenssteun zorggebruiker

time icon
Geschreven door
Ardi Vleugels
Researchredacteur zorg

Ouderen en mensen met een beperking voelen sterk in hun portemonnee in welke gemeente ze wonen. De verschillen in financiële bijdragen voor de zorg zijn zo groot, dat belangenorganisaties er opnieuw over aan de bel trekken bij de Tweede Kamer.

Twee landelijke regelingen voor mensen met hoge zorglasten zijn in 2014 afgeschaft. Gemeenten regelen sinds dit jaar een vorm van inkomensondersteuning, maar hoe ze dat doen, mogen ze zelf weten. 

Sommige gemeenten doen nauwelijks iets, of alleen voor de laagste inkomens. Het verschil met andere gemeenten kan oplopen tot 900 euro, concludeert de belangenorganisatie Unie KBO na onderzoek van de situatie in veertig gemeenten.

Belofte

Staatssecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer beloofd goed in de gaten te houden hoe gemeenten met de inkomenssteun omspringen. Unie KBO roept hem op die belofte snel waar te maken.

Ieder(in), een belangenorganisatie voor mensen met een beperking, ziet de grote verschillen ook. De financiële tegemoetkoming van gemeenten is volgens Ieder(in) essentieel voor veel mensen. “Verschillen van 900 euro in vergoeding vinden wij onaanvaardbaar”, zegt een woordvoerder. De organisatie benadrukt dat steeds vaker mensen afhaken omdat de zorg niet meer betaalbaar is.

In de steekproef van Unie KBO kwam Amsterdam goed uit de bus, net als Emmen en Purmerend. Maar in Culemborg zijn er geen regelingen, net als in Harlingen, Franekeradeel en Venlo. 

Benieuwd hoe het ervoor staat in uw gemeente? Lees dan het onderzoek van Unie KBO.

STER Reclame