Populair wildplukken heeft nu eigen plukkersgilde
"Dit is een reuzenchampignon, ruim 10 centimeter doorsnede. Je kunt 'm eten, maar er staan er maar twee, dus die laten we staan."
Edwin Cornelissen leidt een groep van ongeveer twintig wildplukkers door de bossen van Beek-Ubbergen. Ze hebben plastic tasjes bij zich, of mandjes. Sommigen hebben ook een paddenstoelenboekje meegenomen. Vandaag gaan ze oogsten uit de natuur: nagelkruid, paardenbloem, bramen en kastanjes.
Het wildplukken is al een paar jaar in opkomst in Nederland. Daarom werd het tijd voor een wildplukkersgilde, zegt oprichter Thomas van Slobbe. In zo'n gilde komen mensen samen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren over wat je wel en wat je beter niet kunt eten uit de natuur.
Van Slobbe zegt dat in Europa 65 miljoen mensen hun eten direct uit de natuur halen. "Vroeger was dat in Nederland ook heel normaal. Er werd bramenjam gemaakt en kastanjetaart gebakken. Maar een jaar of twintig geleden had je wat wij noemen de Unicura-generatie. Men was heel voorzichtig: nergens aankomen, op het pad blijven. Daardoor vervreemden mensen van de natuur. Nu is dat gelukkig aan het veranderen."
Eigenlijk verboden
Volgens de wet is wildplukken verboden. Maar Staatsbosbeheer gedoogt het. Je mag een champignonbakje per persoon plukken. Dat lukte vandaag niet. De meeste bramenstruiken waren al kaalgeplukt.
Wildplukker Cornelissen heeft nog een aantal tips. "Pluk geen paddenstoelen als je er geen verstand van hebt. En pluk liever geen planten die vlak langs het pad staan, er kunnen honden op geplast hebben."