NOS Nieuws

Louis d'Or naar Ramsey Nasr, Theo d'Or voor Marieke Heebink

Ramsey Nasr en Marieke Heebink vallen in de prijzen

Acteurs Ramsey Nasr en Marieke Heebink hebben in Amsterdam de prestigieuze Louis d´Or en Theo d´Or toneelprijzen gewonnen.

Nasr kreeg de prijs voor zijn hoofdrol in The Fountainhead van Toneelgroep Amsterdam. De jury loofde Nasr, tot januari 2013 de Dichter des Vaderlands, voor zijn intelligente en veelzijdige spel.

Heebink werd gelauwerd voor haar vertolking van Medea, eveneens een productie van Toneelgroep Amsterdam. In het juryrapport wordt Heebinks emotionele kracht geroemd.

De Arlecchino voor de beste mannelijke bijrol ging naar Vincent van der Valk voor zijn rol in Angels in America. Antoinette Jelgersma kreeg de vrouwelijke tegenhanger, de Colombina, uitgereikt voor haar spel in Genesis.

Regisseur Johan Doesburg ontving de Regieprijs voor zijn regie van Genesis, de zes uur durende productie waarmee Doesburg afscheid nam van het Nationale Toneel.

Penning

Deze belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden jaarlijks toegekend door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Juryvoorzitter was dit jaar D66-prominent Boris van der Ham.

Volgend jaar zal politiek commentator Ferry Mingelen de Nederlandse Toneeljury voorzitten.

De prijswinnaars ontvangen een gouden penning. De prijs is genoemd naar acteur Louis Bouwmeester (1842-1925).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl