NOS Wielrennen

Dumoulin verspeelt rode trui en zakt naar plaats zes

Tom Dumoulin heeft in de voorlaatste rit van de Vuelta de rode leiderstrui verspeeld. Fabio Aru nam in de rit van San Llorenzo de El Escorial naar Cercedilla op de derde van in totaal vier beklimmingen afstand van de Limburger, die niet meer kon terugkomen. Omdat ook andere toppers mee waren met Aru, zakte Dumoulin in het klassement naar plaats zes.

De laatste bergrit van deze Vuelta telde vier beklimmingen van de eerste categorie: de Puerto de Navacerrada, de Puerto de la Morcuera (die twee keer werd beklommen) en de Puerto de Cotos.

Net als in de vorige etappe hielden de favorieten hun kruit aanvankelijk droog en mochten avonturiers (een kopgroep van tien en een grote achtervolgende groep) een ruime voorsprong nemen.

Aru pakt Dumoulin

Op vijftig kilometer van de finish (tijdens de derde klim) was het gedaan met de wapenstilstand tussen de favorieten. Dumoulin pareerde een eerste aanval van Aru, maar op 42 kilometer van de streep, een paar kilometer onder de top, versnelde de Italiaan opnieuw en moest de Limburger passen. Ook Joaquim Rodríguez, Nairo Quintana en Rafal Majka sprongen mee met Aru.

Op de top was het verschil met Dumoulin slechts vijftien seconden, maar doordat Aru nog ploegmaat Mikel Landa bij zich had, was het voor de Nederlander lastig direct terug te keren in de afdaling.

Dumoulin naderde de groep met Aru in de afdaling nog tot op tien seconden. Toen de Italiaan echter hulp kreeg van een aantal ploeggenoten, die zich uit de voorste gelederen hadden later terugzakken, liep het verschil snel op. Dumoulin verloor vier minuten op Aru, Rodríguez en Chaves. Op Majka en Quintana nog meer, waardoor het podium ook onhaalbaar bleek.

Klassement na twintigste etappe

Plaza wint etappe

De dagzege ging na een imponerende solo van ongeveer 120 kilometer naar de Spanjaard Rubén Plaza. Na zestig kilometer, tijdens de tweede klim, reed Plaza weg uit de kopgroep om aan die lange solo te beginnen.

José Goncalves, Alessandro De Marchi, Giovanni Visconti en Matteo Montaguti deden een poging om bij de Spanjaard te komen, maar die bleef buiten bereik voor de Portugees en de Italianen. En zo wist Plaza op overtuigende wijze te winnen.

Uitslag van de twintigste etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl