Jeremy Corbyn
NOS Nieuws

Nieuwe Labour-leider Corbyn geliefd en gehaat

Voor de één is Jeremy Corbyn het linkse gevaar, voor de ander is hij de redder van het land. De Britten zijn diep verdeeld over nieuwe Labour-leider. Ook binnen de partij lopen de meningen over de nieuwe voorman sterk uiteen.

Enkele maanden geleden hield niemand er rekening mee dat Corbyn (66) de opvolger kon worden van Ed Milliband, die in mei opstapte na een dramatische verkiezingsnederlaag voor Labour.

Corbyn was geen onbekende toen hij zich op het allerlaatste moment kandidaat stelde. Hij zit sinds 1983 in het Lagerhuis als vertegenwoordiger van het Londense district Islington North. Hij liet zich in die tijd kennen als een zeer linkse politicus die er niet voor terugschrikt zijn eigen partij stevig te bekritiseren. Vooral in de tijd van Labour-premier Tony Blair lag Corbyn geregeld overhoop met partijgenoten.

Staatsbedrijf

Maar meer dan een backbencher was hij niet. Politiek analist Patrick Diamond zegt: "Hij bemoeide zich weinig met de grote lijnen en vocht alleen voor zijn eigen idealen". Des te groter was de afgelopen weken de verbazing dat de oude rot volgens de peilingen voor de leiderschapsverkiezing ruim voorliep op zijn drie concurrenten.

De standpunten van Corbyn zijn binnen en buiten Labour hoogst omstreden. Als het aan de nieuwe leider ligt worden de spoorwegen en de energiemaatschappijen weer staatsbedrijven. Ook wil hij dat Groot-Brittannië uit de NAVO stapt, het kernwapenprogramma schrapt en meer begrip opbrengt voor Rusland. De dood van Osama bin Laden noemde Corbyn een tragedie. Ook onderhoudt hij goede contacten met anti-Joodse islamisten.

Idealen

Voor de gematigde Labour-stroming, voor wie Blair nog altijd het gezicht is, zijn de standpunten van Corbyn een gruwel. De oud-premier waarschuwde in een ingezonden stuk in The Guardian dat Labour onder Corbyn zal afstevenen op een "totale nederlaag en mogelijk vernietiging".

Het stuk kwam Blair op stevige kritiek te staan. De publicatie kon de opmars van Corbyn niet afremmen, zijn populariteit nam zelfs nog verder toe. Voor veel Labour-stemmers is de ouderwetse socialist (baard, geen das, soms op sandalen) een held, omdat hij het aandurft om linkse idealen weer aan de orde te stellen.

'Corbyn is een heel ander soort leider dan Labour de laatste tijd heeft gehad'

"Hij gelooft in het goede van de mens", zegt correspondent Tim de Wit in Londen. "Zijn links-radicale ideeën worden ingegeven door een optimistisch wereldbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl