NOS Nieuws

Inwoners belegerde Turkse stad mogen huis weer uit

Het uitgaansverbod in de Turkse stad Cizre, in het zuidoosten van Turkije, wordt morgenochtend om zes uur opgeheven. De stad wordt al dagenlang belegerd en inwoners mochten sinds vorige week vrijdag hun huis niet uit. In een week tijd vielen er meer dan dertig doden bij gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK. Het is niet duidelijk waarom het uitgaansverbod nu weer wordt opgegeven.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester komen er schrijnende berichten over inwoners die geen water en brood hebben, en geen melk voor de kinderen. Doden die bij het geweld zijn gevallen kunnen niet begraven worden. Ze moeten zolang thuis worden opgebaard, iets dat met de warmte in de stad (het is er overdag rond de 30 graden) bijna ondoenlijk is.

Checkpoints

De berichten die uit Cizre komen zijn moeilijk te controleren. Journalisten zijn er nauwelijks en iedereen die een poging doet, wordt tegengehouden. Waagmeester probeerde naar Cizre te reizen, maar kwam niet verder dan de stad stad Idil, zo’n 25 kilometer van Cizre.

Groepen jongeren verschansen zich in de wijken. Op de toegangswegen hebben ze greppels gegraven zodat niemand erin kan.

Correspondent Lucas Waagmeester over de situatie in Idil

"Omdat het vliegveld bij Cizre dicht is, kun je de stad alleen over de weg bereiken", zegt Waagmeester. "Op de hoofdwegen staan militaire blokkades met twintig tot dertig militairen en pantserwagens." Via kleinere plattelandswegen wist hij uiteindelijk bij Idil te komen.

"De situatie daar is vergelijkbaar met die in Cizre, maar minder heftig. Groepen jongeren verschansen zich in de wijken. Op de toegangswegen hebben ze greppels gegraven zodat niemand erin kan." De jongeren vertelden hem dat ze de greppels graven uit angst voor het Turkse leger. "Ze zeggen: we moeten ons wel verschansen. Als we dit niet doen, dan komt het leger ons halen. Dan worden we in de gevangenis gezet of misschien wel vermoord."

Koerdische politieke leider uitbundig onthaald

Zwaarbewapend

De jongeren zijn zwaar bewapend, hebben kalasjnikovs om hun nek, vertelt Waagmeester. "Ik zag zelfs een granaatwerper." In Idil trof hij ook de leider van de Koerdische politieke partij HDP, Selahattin Demirtas. Die reisde gisteren naar Cizre, maar zijn konvooi werd door het Turkse leger tegengehouden.

Hij besloot daarop te voet verder te gaan, maar kwam vandaag niet verder dan de stad Idil. Demirtas besloot daarop terug naar Ankara te gaan, om daar te proberen de regering ervan te overtuigen om de belegering van Cizre op te heffen. Dat is nog niet het geval, maar de inwoners kunnen vanaf morgen wel hun huis weer uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl