Het koffertje van Lieftinck, hier bij minister Witteveen in 1963
NOS Nieuws

Dijsselbloem draagt Miljoenennota in museumstuk van Lieftinck

Minister Dijsselbloem van Financiën neemt op Prinsjesdag de Miljoenennota mee in een oud bruin koffertje. Een eenvoudig valies in vergelijking met de verzorgde goudkleurige koffer die de ministers van Financiën tegenwoordig bij zich hebben.

Het koffertje is een echt museumstuk, dat door de ambtenaren van Dijsselbloem met handschoenen uit het Belasting- en Douanemuseum is gehaald. Het is het eerste koffertje van een minister die de staatskas beheert; afkomstig van oud-minister Piet Lieftinck. Die wilde in 1947 zijn begroting in stijl aanbieden en stuurde een ambtenaar op pad.

Een paar gulden

Van Lieftinck is bekend dat hij nogal zuinig was. Dus tikte de ambtenaar voor een paar gulden een koffer op de kop bij leerhandel Van de Broek op de Laan van Meerdervoort. In gouden letters werd er "De derde dinsdag van september" op gedrukt.

Historische beelden van het koffertje van Lieftinck

Minister Dijsselbloem vindt het een "passend eerbetoon" om de Miljoenennota in het originele koffertje van Lieftinck aan te bieden. Daarna gaat het koffertje snel terug naar het museum. Vrijdag opent de minister in het Belastingmuseum een tentoonstelling waar alle koffertjes te zien zijn die in de loop der jaren zijn gebruikt. In totaal zijn dat er vijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl