Nederlandse experts aan het werk in het gebied waar vlucht MH17 crashte ANP

Een groep van 25 wetenschappers is boos over de reactie van minister Van der Steur op een lezing van een forensisch expert, waarbij foto's van MH17-slachtoffers werden getoond. De groep schrijft in een brief aan de minister dat zij vinden dat de hoogleraar die de lezing gaf onterecht is beschuldigd.

Forensisch anatoom George Maat gaf het college in april aan de Universiteit Maastricht. Maat, die lid was van het MH17-identificatieteam, had dit vooraf niet besproken met de nabestaanden van de vliegtuigramp. Bij de lezing waren journalisten aanwezig van RTL Nieuws, waardoor het gebruik van de foto's in de publiciteit kwam.

In een eerste reactie noemde Van der Steur de lezing "buitengewoon ongepast en smakeloos". Twee maanden later was de minister minder negatief en zei hij dat Maat dacht dat hij toestemming had om de foto's te gebruiken tijdens zijn presentatie.

Excuses

De groep wetenschappers vindt niet dat Maat iets fout heeft gedaan. Volgens hen waren de regels voor het delen van informatie over de ramp met MH17 niet duidelijk. Zij zeggen dat het onterecht is dat Maat als zoveel kritiek heeft gekregen.

Volgens de wetenschappers moet de minister excuses aanbieden. Zij vinden dat zijn optreden ernstige gevolgen heeft voor de wijze waarop forensisch experts hun vak uitoefenen. "Onze baan was al erg lastig", schrijven de wetenschappers. "Maar door deze gebeurtenis is het alleen maar moeilijker geworden."

Maat heeft na het college zijn excuses aangeboden. "Het spijt mij dat ik hiermee mogelijk de nabestaanden heb gekwetst", zei hij. "De afgelopen maanden heb ik juist al mijn werk, kennis en ervaring ingezet om tot een identificatie van hun dierbaren te komen."

Professor George Maat NOS

STER reclame