Vacatures in de etalage van een uitzendbureau
NOS Nieuws

Uitzendbureaus willen aan de slag met vluchtelingen

Uitzendbureaus willen vluchtelingen aan een baan helpen. Het gaat daarbij vooral om banen in de tuinbouw, logistiek of schoonmaakindustrie. "Binnen enkele weken kunnen er honderden mensen aan een baan geholpen worden," zegt directeur Frank van Gool van Otto Workforce.

"We gaan op zoek naar gemotiveerde mensen die alles willen aangrijpen." Voor hen is volgens Van Gool voldoende plek op de arbeidsmarkt. Hij vindt het belangrijk dat mensen snel aan het werk kunnen, omdat ze dan sneller integreren. De vluchtelingen moeten volgens hem wel bereid zijn om ook onder hun niveau te werken.

Uitzendbureau Manpower probeert met het project Startbaan vluchtelingen met een verblijfsvergunning te koppelen aan bedrijven die werknemers nodig hebben. Ook Randstad werkt samen met werkgevers en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan een traject dat vraag en aanbod van werkzaamheden beter op elkaar moet afstemmen.

De uitzendbureaus vinden verder dat de overheid meer moet bijdragen aan het omscholen van vluchtelingen.

Hoogopgeleid

Hogeropgeleide vluchtelingen kunnen de hulp inroepen van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Die helpt sinds 1948 vluchtelingen met scholing en het vinden van werk.

Dat lukt niet altijd. Jaarlijks stromen er bij UAF zo'n 750 vluchtelingen in en vinden zo'n 200 mensen een baan. "En we zien dat deze mensen toch vaak moeite hebben om carrière te maken of hun baan te behouden", zegt een woordvoerder.

Wennen aan bedrijfscultuur

"Ze moeten wennen aan de Nederlandse bedrijfscultuur. En managers en de mensen van personeelszaken bij een bedrijf moeten ook wel begrip hebben voor de situatie van de vluchteling."

'Elke vluchteling die aan werk kan is er één'

Vluchtelingen uit Syrië zijn vaak hoogopgeleid. Alleen al uit Syrië meldden zich vorig jaar 543 mensen bij UAF. Dat was een verdubbeling ten opzichte van 2013 en ook meer dan de organisatie kon aannemen.

UAF heeft de Syriërs die niet bij de stichting terecht konden erop gewezen dat ze alvast met taalonderwijs kunnen starten. De meeste Syriërs krijgen namelijk snel een verblijfsvergunning en kunnen dan van DUO een lening krijgen voor taalonderwijs.

Na zes maanden

Asielzoekers met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning mogen in Nederland werken.

Ook asielzoekers die nog in de procedure zitten mogen werken, maar pas na zes maanden. Ook moet de werkgever een werkvergunning aanvragen en mogen ze maximaal 24 weken per jaar werken.

Vorig jaar heeft het UWV 91 van zulke vergunningen verleend. Dat betekent dat maar een heel klein deel van de asielzoekers die in een procedure zitten werkt, want er waren eind 2014 bijna 7000 asielzoekers die nog wachtten op een beslissing van de IND.

Volgens een woordvoerder van het UWV worden er maar heel weinig vergunningen geweigerd, dus zullen er niet veel meer aanvragen zijn geweest dan die 91.

Vacatures

Er waren in het tweede kwartaal van dit jaar 130.000 vacatures. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zei gisteren met het kabinet en uitzendbureaus te willen bekijken hoe vluchtelingen een deel van die vacatures kunnen opvullen. Het gaat vooral om banen in de handel, gezondheidszorg, specialistische zakelijke dienstverlening, industrie en horeca.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl