NOS Nieuws

Catalanen vieren feestdag weer met demonstratie

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Door correspondent Jessica van Spengen

En weer gaan ze de straat op vandaag in Barcelona, honderdduizenden Catalanen. De inwoners van de Spaanse deelregio vieren elk jaar op 11 september hun ‘nationale feestdag’.

Het is de dag waarop de deelregio in 1714 bij de slag van Catalonië werd ingelijfd door de troepen van koning Filips V. De afgelopen jaren wordt de feestdag aangegrepen om te demonstreren en een vuist te maken tegen de centrale regering in Madrid. Het is een roep om onafhankelijkheid geworden.

Dit jaar is het ook het begin van de campagne voor de regionale verkiezingen.

Honderdduizenden Catalanen de straat op

Meerderheid

Over een paar weken kiezen de Catalanen een nieuw regioparlement, maar de verkiezingen zullen vooral in het teken staan van de vraag of ze wel of niet onafhankelijk willen worden van Spanje. Twee nationalistische partijen sloegen de handen ineen en vormen de formatie Junts pel si, Samen voor ja.

Volgens peilingen behalen ze met de steun van een derde nationalistische partij mogelijk een voorzichtige meerderheid. Als dat lukt, roepen ze binnen 18 maanden de onafhankelijkheid uit.

  • Jessica van Spengen / NOS
  • AFP
  • AFP
  • AFP

In 2012 werd de Diada, zoals de feestdag wordt genoemd, voor het eerst aangegrepen om de straat op te gaan en te demonstreren. Veel Catalanen vinden dat ze zowel economisch als cultureel worden achtergesteld en sommigen spreken zelfs van onderdrukking. Als deelregio van Spanje zouden ze te veel geld afdragen aan de centrale regering en daar te weinig voor terugkrijgen. Ook zou de regering de Catalaanse cultuur en taal steeds verder proberen terug te dringen.

De centrale regering van Spanje is fel tegen het houden van een referendum over onafhankelijkheid. Premier Rajoy wil niet dat een deel van de Spanjaarden beslist over iets wat alle Spanjaarden aangaat.

Peilingen

Voor de onafhankelijkheidspartijen is de maat vol. Omdat een referendum wordt tegengehouden, worden er opnieuw vervroegde verkiezingen gehouden op 27 september. De partijen halen vanwege het kiessysteem al met 44 procent van de stemmen een meerderheid. De vertegenwoordigers van de nationalistische partijen zien geen andere uitweg meer zolang Madrid een referendum niet toestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl