Ombudsman: Afghanistan-veteranen krijgen na bermbom geen goede hulp
Drie Nederlandse militairen die in 2009 in Afghanistan op een bermbom reden, zijn daarna door het ministerie van Defensie in de steek gelaten. Ze zijn na terugkomst in Nederland onvoldoende begeleid, zegt Nationale ombudsman en Veteranenombudsman Reinier van Zutphen.
Een van de militairen brak door de explosie zijn arm, de twee anderen raakten buiten bewustzijn. Na de gebeurtenis tijdens de missie in Afghanistan hadden ze nog een paar jaar lang fysieke klachten die niet goed zijn behandeld.
Van Zutphen noemt het zorgwekkend dat signalen lange tijd niet zijn herkend, ook niet door de medische dienst van het ministerie. Een van de drie veteranen had, terug in Nederland, veel rugklachten. Hij kreeg fysiotherapie en pijnstillers, maar de klachten werden erger. Pas twee jaar na het ongeluk mocht hij een MRI-scan laten maken en toen bleek dat hij een beschadigde tussenwervel had.
In gesprek
De ombudsman vindt dat het ministerie tekort is geschoten in zijn zorgplicht en maakt zich zorgen om militairen in een soortgelijke situatie. Van Zutphen wil dat Defensie een richtlijn opstelt voor onderzoek dat moet worden gedaan als militairen een bomaanslag overleven.
Defensie erkent de tekortkoming en minister Hennis wil daarom met de drie militairen gaan praten.