Deze vrouw probeert zichzelf en haar kind te beschermen tegen de regen op de grens met Macedonië
NOS Nieuws

Duizenden vluchtelingen steken grens met Macedonië over

Afgelopen nacht zijn zo'n 7600 vluchtelingen Macedonië binnengegaan. De duizenden migranten staken in twaalf uur tijd de Grieks-Macedonische grens over, meldt de VN-organisatie UNHCR.

De migranten, die vaak de Syrische oorlog ontvluchten, kiezen steeds vaker voor de zogenoemde Balkanroute. Ze proberen eerst de Griekse eilanden te bereiken, waar ze met een veerboot kunnen doorreizen naar Athene. Van daaruit gaan ze over land verder naar Macedonië, Servië en Hongarije.

In Macedonië hebben veel vluchtelingen de nacht in de regen doorgebracht, wachtend op vervoer richting Servië. "We zijn mensen, geen dieren", zegt een man die zijn kleding verloor op de boot naar Griekenland tegen een journalist van Reuters. "Kijk, ik heb geen kleren, geen jas en geen voedsel. Ik denk dat we nog een uur in de regen niet meer overleven."

Vluchtelingen bij Grieks-Macedonische grens

Meer in aantocht

Ook het Griekse eiland Lesbos kampt met een grote stroom vluchtelingen. Deze week zijn er ruim 22.000 mensen opgevangen en geregistreerd. Het eiland, waar 86.000 mensen wonen, heeft een noodcentrum ingericht waar ze worden geregistreerd. Veel vluchtelingen zitten dagen op het eiland vast voor ze de benodigde papieren hebben en verder kunnen.

De verwachting is dat de vluchtelingenstroom niet snel afneemt. "We hebben gehoord van onze Griekse collega's dat er opnieuw bussen onderweg zijn met vluchtelingen. Ze blijven komen", zegt de woordvoerder van UNHCR.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl