NOS Nieuws

Hongaarse politie gooit eten naar vluchtelingen

Hongaarse overheid gooit eten naar vluchtelingen

De Hongaarse autoriteiten zijn flink in verlegenheid gebracht door filmpjes uit een opvangkamp in Röszke, op de grens met Servië. Daarop is te zien hoe agenten, sommigen met mondkapjes op, in een chaotische situatie broodjes gooien in een menigte van vluchtelingen. "Alsof het vee is", zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De beelden zijn naar verluidt woensdag gemaakt door de vrouw van de Oostenrijkse politicus Alexander Spritzendorfer. Dat gebeurde op de dag dat de VN liet weten dat de omstandigheden voor vluchtelingen in dit gebied flink waren verslechterd.

Peter Bouckaert, directeur bij Human Rights Watch, haalde via Twitter fel uit naar de Hongaarse autoriteiten. "Hongarije is een plek van absolute vernedering geworden voor vluchtelingen. Mensen worden in kooien vastgehouden en behandeld als dieren."

Eerder deze week had Bouckaert ook al kritisch getwitterd: "Mensen worden hier in de hitte vastgehouden, zonder voedsel, water of medicijnen. We zien overal kinderen omvallen van de vermoeidheid. De detentiekampen zijn van binnen nog veel erger dan de buitenwereld te zien krijgt. Dat is ook de reden dat de Hongaarse overheid de media daar nergens toelaat. Het is onacceptabel dat dit gebeurt op de drempel van Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl