Anja de Beer
NOS Nieuws

Wie is de vrijgekomen Anja de Beer?

De Nederlandse hulpverlener Anja de Beer is vrijgekomen na 81 dagen ontvoerd te zijn geweest in Afghanistan. Ze werkt daar als programmadirecteur van de Zwitserse hulporganisatie Helvetas.

De Beer is al zo'n vijftien jaar in Afghanistan. Door de oorlog in het land keerde De Beer in 2001 noodgedwongen tijdelijk terug naar Nederland. Op dat moment werkte ze voor het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Daar was ze verantwoordelijk voor enkele opvanghuizen voor weduwen en gehandicapten in Jalalabad, een stad ten zuiden van de hoofdstad Kabul.

Nadat het regime van de Taliban was gevallen, keerde ze terug voor het Rode Kruis. Vervolgens werkte ze enkele jaren voor de koepel van hulporganisaties in Afghanistan, ACBAR, en voor VN-missie UNAMA. Ook adviseerde ze Afghaanse ministers.

Andere westerlingen

Sinds een jaar werkt De Beer bij Helvetas. Die organisatie is sinds 2002 actief in Afghanistan. Ze helpen boeren om hun land op een duurzame manier te beheren, zodat ze voor zichzelf voldoende eten kunnen verbouwen. Ook investeren ze in drinkwaterprojecten en basisonderwijs.

Het is onduidelijk door wie De Beer is ontvoerd en hoe ze is vrijgelaten. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil daar niets over zeggen in het belang van andere westerlingen die ontvoerd zijn in Afghanistan.

Derde ontvoerde Nederlander

De Beer was niet de eerste Nederlandse die in Afghanistan is ontvoerd. Zo werd journaliste Joanie de Rijke in 2008 ook ontvoerd: zij zat zes dagen vast. Hulpverlener Peter Oosterhuis was twee jaar later het slachtoffer van een ontvoering van 39 dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl