NOS Nieuws

Meerderheid in Kamer voor bombarderen in Syrië

Het kabinet staat voor de vraag of Nederland over moet gaan tot het bombarderen van IS-doelen in Syrië. Minister Koenders en de PvdA voelen er niets voor, maar een meerderheid in de Tweede Kamer waaronder de VVD is er voor.

Nederland heeft al F-16's die doelen in Irak bombarderen en gisteren riep de VVD het kabinet op niet langer te treuzelen met aanvallen op Syrië. Ook de ChristenUnie en de fractie Houwers zijn nu om en daarmee is er een nipte meerderheid in de Tweede Kamer voor de uitbreiding van de missie naar Syrië. Voor zijn nu VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, de fractie Bontes-Van Klaveren en de éénmansfracties Houwers en Van Vliet.

Volgens de VVD is bombarderen de enige effectieve manier om IS te bestrijden.

Tegenstelling

Coalitiepartner PvdA is er niet van overtuigd dat bombarderen de oplossing is. De partij vindt dat er in de internationale gemeenschap eerst een duidelijke militaire strategie moet zijn. Ook minister Koenders zit op die lijn.

Het kabinet stond eerder voor de vraag of bombarderen juridisch is toegestaan volgens de regels van de Verenigde Naties. In juni kwamen deskundigen tot de conclusie dat het mag. Nu heeft het kabinet te maken met een meerderheid in de Tweede Kamer die voor is, maar wordt het ook geconfronteerd met een lijnrechte tegenstelling tussen VVD en PvdA.

De meeste landen bombarderen alleen in Irak. Een paar landen doen dat ook in Syrië, zoals de Verenigde Staten, Canada en een paar Arabische landen. Die coalitie groeit, want Australië sloot zich daar gisteren bij aan.

Het kabinet verlengde de missie in Irak onlangs tot oktober 2016. Wel werd het aantal toestellen teruggebracht van zes naar vier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl