Een vroege uitschakeling dreigt voor Nederland op het EK basketbal, na de nederlaag tegen Slovenië. Toch is er een Nederlandse speler die met een grote glimlach rondloopt in Zagreb. Worthy de Jong vindt zichzelf woensdag terug in een mooi rijtje spelers.

De internationale basketbalbond FIBA kiest tijdens het EK elke dag een sterrenteam, waarin de vijf uitblinkers van die speelronde worden opgenomen. En daarin prijkt dit keer de naam van De Jong tussen de NBA-sterren Pau Gasol (Chicago Bulls), Danilo Gallinari (Denver Nuggets), Marco Belinelli (Sacramento Kings) en Semih Erden (ex-Cleveland Cavaliers, nu Fenerbahçe). Niet slecht voor een speler van ZZ Leiden.

Blij met erkenning

"Het is mooi om te zien", reageert De Jong. "Maar we hebben verloren. Dus ja..." De nederlaag tegen Slovenië telt voor de basketballer duidelijk zwaarder dan de uitverkiezing. Toch is hij ook wel een beetje trots. "We werken er hard voor om in deze positie te komen. Als we hierdoor wat meer erkenning krijgen, is dat mooi voor het Nederlands team."

Het gonst van de geruchten over een transfer van De Jong, zeker nu hij in de spotlights staat op het EK. Hij zou Leiden kunnen verruilen voor een grotere competitie in Europa. "Ik hoor af en toe wel iets, maar er is niets concreet. Ik richt me op de wedstrijden, maar het is wel een podium om je in de kijker te spelen."

'Erkenning is mooi voor het Nederlands team'

Worthy de Jong probeert te scoren onder zware druk van de Sloveense verdediging AFP

STER reclame