Kamervoorzitter Van Miltenburg temidden van Kamerleden tijdens het debat gisteren
NOS Nieuws

Kamer spreekt kabinet aan op lekken Prinsjesdagstukken

De Tweede Kamer is "ontstemd" over het vroegtijdig lekken van kabinetsbeleid uit de Prinsjesdagstukken. In een brief van het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, aan premier Rutte uiten de partijen hun ongenoegen. In het presidium zijn de grootste partijen vertegenwoordigd.

Oppositiepartijen klagen al een week over het lekken van nieuws uit de Prinsjesdagstukken, terwijl zij die nog niet hebben. De stukken zijn al wel in het bezit van in ieder geval alle ministeries en de ministers van VVD en PvdA.

Propaganda

Vorige week vroeg SP-Kamerlid Van Raak of het kabinet ze openbaar wil maken "zodat niet alleen de propaganda van het kabinet in de krant komt", aldus Van Raak.

Maar premier Rutte ziet dat niet zitten. "Het kabinet gaat uit van de gemaakte afspraken. Hoezeer het eventuele lekkages over de mogelijke inhoud van de begrotingsstukken ook betreurt, het ziet geen aanleiding in te gaan op de verzoeken vanuit de Kamer", schreef Rutte afgelopen vrijdag.

Van Raak wilde ook nog weten welke maatregelen er volgen voor mensen die de informatie gelekt hebben. "Gaat het kabinet die lekkers, die voorlichters en ministers ontslaan? Worden die geschorst?" Maar op die vraag gaf de premier geen antwoord.

Usb-stick

De Kamer krijgt de documenten dus pas vrijdagmiddag, en onder embargo op een beveiligde usb-stick. Op Prinsjesdag, dat is volgende week dinsdag, worden ze openbaar gemaakt. Nadat minister Dijsselbloem van Financiën het koffertje met de Rijksbegroting in de Tweede Kamer heeft gepresenteerd mogen de Kamerleden er in het openbaar over praten.

Gisteren werd in de Kamer een debat met staatssecretaris Klijnsma enige tijd stilgelegd omdat het erop leek dat Tweede Kamerlid Kerstens van coalitiepartij PvdA meer van de begrotingsplannen afwist dan zijn collega's. Besloten werd dat staatssecretaris Klijnsma de Kamer pas na Prinsjesdag antwoordt.

Het is echt wel heel erg dit jaar

Anouchka van Miltenburg, Kamervoorzitter

Volgens Kamervoorzitter van Miltenburg is het "echt wel heel erg dit jaar". Van Miltenburg: "Er wordt veel geschreven in kranten en op radio en tv gesproken over gelekte plannen. Gisteravond spraken we in de Kamer over plannen die al in de krant stonden, dat maakt de situatie schimmig." Er zijn volgens van Miltenburg twee opties: of het kabinet houdt vast aan het embargo, maar dan moeten de stukken ook echt pas met Prinsjesdag openbaar worden. Of de stukken worden met de hele Tweede Kamer gedeeld zodra de plannen klaar zijn. Van Miltenburg heeft al eens aangegeven een voorstander van dat laatste te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl