Elizabeth: Niet speciaal, maar toch bedankt

Koningin Elizabeth (89) is na vandaag de langst regerende vorst in de Britse geschiedenis. Ze zit nu 63 jaar en 216 dagen op de troon. Het vorige record stond op naam van haar over-overgrootmoeder koningin Victoria, die tussen 1837 en 1901 regeerde.

Veel aandacht hoeft er van de Queen niet aan te worden besteed: ze opent vandaag een spoorlijn in Schotland. Maar natuurlijk ontkomt ze er niet aan dat er ruimschoots stil wordt gestaan bij dit unieke record. 

Op de BT toren in London is een felicitatie geprojecteerd ter ere van Queen Elizabeth EPA

Premier Cameron zal een eerbetoon aan de Queen brengen in het Lagerhuis en op de rivier de Thames zullen saluutschoten klinken. Daarnaast zullen ook veel andere Britse Gemenebestlanden hun koningin eren. 

Bomvolle agenda

"Van hard werken blijf je er jong uit zien", zegt Arthur Edwards, één van de bekendste royaltyfotografen van het Verenigd Koninkrijk. Hij fotografeert de koninklijke familie al veertig jaar voor The Sun, de grootste tabloid van het land. "En niets wijst er op dat ze er snel mee ophoudt. Ze legt weliswaar geen lange afstanden meer af, maar haar agenda is nog bomvol."

Abdicatie is daarom niet aan de orde, denkt Edwards. "Ik hoop dat ze er na de abdicatie van de Nederlandse koningin wel over heeft nagedacht, maar ze wil de plicht niet afstaan denk ik. Ze wil het tot haar dood blijven doen." In haar inhuldigingsspeech in 1952 zei ze het al: "Mijn hele leven, of het nu kort of lang zal duren, zal ik in dienst van u allen staan."

En als Elizabeth de genen van haar moeder heeft, zou het zo maar kunnen dat ze nog even doorgaat. De Queen Mother, Elizabeth Bowes-Lyon, werd namelijk 101.

De langs zittende koningin ter wereld

Elizabeth van haar kroning tot nu: 1953, 1977, 1992 en in 2015 Wikipedia, AFP

Van Tweede Wereldoorlog tot smartphone

Elizabeth volgde in 1952 vrij onverwacht haar vader koning George op, die op zijn 56ste overleed. Ze was op dat moment in Kenia met haar echtgenoot prins Philip (inmiddels 94), die haar nog altijd bijstaat. 

De Queen zag in de afgelopen zes decennia de wereld compleet veranderen. Van de jaren na de Tweede Wereldoorlog, de maanlanding, tot de komst van de computer en de smartphone. 

In totaal zag Elizabeth twaalf premiers komen en gaan, van Churchill tot Cameron, twaalf Amerikaanse presidenten en zeven pausen. Toen ze de kroon van haar vader overnam was Stalin nog aan de macht in de Sovjetunie.

Koningin Elizabeth; een leven op de troon

STER reclame