De waterplas bij het ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Tientallen miljoenen euro's schade aan VU medisch centrum

De schade aan het VU medisch centrum wordt geschat op tientallen miljoenen euro's. Dat zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos. Het VUmc werd gisteren getroffen door zware wateroverlast nadat in de buurt een waterleiding was gesprongen.

Het ziekenhuis blijft nog minstens een week gesloten. De spoedeisende hulp blijft ook nog dicht, zei Bos op een persconferentie. Morgen gaan wel alle poliklinieken en de dagbehandeling weer open.

Alleen al de materiële schade wordt geraamd op zeker 20 miljoen euro. Daarbovenop komt nog financiële schade door inkomstenderving, want het ziekenhuis loopt veel inkomsten van zorgverzekeraars mis, nu het gesloten is.

'De schade is groot'

Hij gaat ervan uit dat Waternet juridisch verantwoordelijk is voor de enorme schade. Bos: "Wij hebben de leiding niet laten springen." De directie van Waternet heeft inmiddels telefonisch excuses aangeboden aan het VUmc.

Operaties

In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam verliep het operatieprogramma vandaag zoals gepland. Het ziekenhuis kreeg er vanwege de calamiteiten bij het VUmc zo'n honderd patiënten bij.

Ook de zorg voor patiënten verloopt ongewijzigd, omdat verpleegkundigen uit het VUmc zijn meegekomen met de geëvacueerde patiënten.

Nu het beddenhuis van het ziekenhuis in Buitenveldert is gesloten als gevolg van de wateroverlast van gisteren, is het AMC tijdelijk de enige uitvalsbasis voor traumahelikopters in Amsterdam.

Veel schade na de wateroverlast bij VUmc

Bestraling

Kankerpatiënten kunnen wél gewoon in het VUmc terecht voor hun bestraling. Omdat voor de radiotherapie geen warmte of water nodig is, kon deze afdeling vanmorgen wel zijn deur openen.

Ook het ivf-centrum voor vruchtbaarheidsonderzoek is open, evenals de poliklinische apotheek. Later vandaag wordt mogelijk duidelijk wanneer het ziekenhuis met tijdelijke voorzieningen zijn geëvacueerde patiënten weer kan ontvangen.

Onderzoek

De gemeente Amsterdam is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de breuk in de waterleiding naast het VUmc. VGA Verzekeringen, het verzekeringsbedrijf van de gemeente, voert het onderzoek uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl