Pete Sampras en Andre Agassi
NOS Sport

Waar blijft de nieuwe Agassi of Sampras?

Met de uitschakeling van John Isner door Roger Federer verdween maandag de laatste Amerikaanse speler van het strijdtoneel op de US Open. Op het eigen toernooi vervullen ze, in tegenstelling tot de vrouwen, al jarenlang een bijrol. Op Flushing Meadows hunkert het publiek naar nieuw tennissucces bij de mannen.

Aan de vooravond van de US Open werden oude tijden opnieuw tot leven gebracht. De oud-kampioenen Andre Agassi en Pete Sampras begaven zich naar het centrum van New York voor het opnemen van een promotiefilm voor de US Open, waarmee eens te meer is aangetoond dat het Amerikaanse tennis tegenwoordig meer leunt op oude helden dan op toekomstige kampioenen.

De kritiek op het Nederlandse tennis valt echt in het niet bij de hoeveelheid kritiek op het tennis in Amerika.

Peter Lucassen

Het contrast is groot

De resultaten van de Amerikanen houden de laatste jaren namelijk niet over op hun eigen grandslamtoernooi. Dit jaar ontbreekt het land bij de mannen opnieuw in de kwartfinales, nadat vorig jaar ook al een trieste balans moest worden opgemaakt. Toen wisten alleen Sam Querrey en John Isner de derde ronde te bereiken.

Dit jaar deden er vijftien spelers met een Amerikaans paspoort mee in New York, twee decennia terug waren dat er nog tien meer.

Het contrast met de jaren 90 is immens. Dankzij Sampras en Agassi ging dat decennium de titel in New York zes keer naar Amerika. In 2003 won Andy Roddick, die twee jaar geleden afscheid nam, op de US Open zijn enige grandslamtitel en dat bleek ook direct de laatste voor de voormalige tennisgrootmacht Amerika.

Twintig jaar Amerikanen en de US Open

JaarDeelnemersBeste prestatie
199525Winst (Pete Sampras)
199621Winst (Pete Sampras)
199723Halve finale (Michael Chang)
199819Halve finale (Pete Sampras)
199919Winst (Andre Agassi)
200019Finale (Pete Sampras)
200120Finale (Pete Sampras)
200219Winst (Pete Sampras)
200320Winst (Andy Roddick)
200418Kwartfinale (Andre Agassi en Andy Roddick)
200518Finale (Andre Agassi)
200620Finale (Andy Roddick)
200720Kwartfinale (Andy Roddick)
200819Kwartfinale (Andy Roddick en Mardy Fish)
200918Vierde ronde (John Isner)
201015Vierde ronde (Mardy Fish en Sam Querrey)
201114Kwartfinale (John Isner en Andy Roddick)
201220Vierde ronde (Mardy Fish en Andy Roddick)
201315Derde ronde (Jack Sock, John Isner en Tim Smyczek)
201412Derde ronde (Sam Querrey en John Isner)
201515Vierde ronde (John Isner en Donald Young)

Waar blijft de nieuwe Agassi?

"De kritiek op het Nederlandse tennis valt in het niet bij de hoeveelheid kritiek op het tennis in Amerika", zegt de Nederlandse tenniscoach Peter Lucassen, die woonachtig is in Los Angeles. De 27-jarige Lucassen werkte tot voor kort samen met de Amerikaan Steve Johnson, de huidige nummer 47 van de wereld.

"De media vragen zich af hoe het mogelijk is dat er met zoveel geld en zulke goede faciliteiten maar geen nieuwe Agassi doorbreekt. Vooral in staten als Californië en Florida, waar het tennis echt leeft, is de kritiek en het verlangen voelbaar."

Donald Young stak er met kop en schouders bovenuit, maar wordt al zijn hele leven door zijn moeder begeleid.

Peter Lucassen

Toekomst

Volgens Lucassen ziet de toekomst van het tennis in Amerika er goed uit. "Werp een blik op de top-200 van de wereldranglijst en de top bij de junioren. Daar barst het van de talentvolle spelers. Daar zitten veel potentiële toppers tussen. Maar of het toekomstige grandslamkampioenen zijn, dat zal moeten blijken", aldus Lucassen.

"In Amerika wordt er in ieder geval hard aan gewerkt. De tennisbond is bezig met het afronden van een groot tenniscentrum in Orlando, met meer dan zestig tennisbanen en voorzien van werkelijk alle faciliteiten. Talentvolle spelers krijgen van de bond ook vaak een coach plus een zak met geld mee."

Lucassen verhuisde op 21-jarige leeftijd naar Amerika om zich toe te leggen op een carrière als collegespeler. "Veel Amerikaanse spelers in het circuit zijn afkomstig uit het collegecircuit, waarin gespeeld wordt tegen andere universiteiten. De grote talenten gaan vaak werken met een privécoach, de jongens die net wat minder zijn proberen via het collegecircuit door te stromen."

Koning van de wildcards

Donald Young, die het dit jaar met een plaats in de vierde ronde behoorlijk deed, bewandelde het eerstgenoemde pad. Hij stond al op jonge leeftijd te boek als het grootste talent ter wereld. "Dat heb ik zelf van dichtbij meegemaakt. Hij stak er met kop en schouders bovenuit", weet Lucassen nog uit zijn periode als jeugdspeler.

"Ik heb nog tegen hem gespeeld en over hem werd geroepen dat hij de nummer één van de wereld zou worden. Maar hij wordt al zijn hele leven begeleid door zijn moeder en heeft te maken gehad met erg veel druk. Hij werd ook altijd de koning van de wildcards genoemd, omdat hij zo erg gestimuleerd werd."

Wellicht wordt de koning van de wildcards op een dag toch nog de koning van Flushing Meadows, maar zo goed als Agassi of Sampras worden ze niet gauw meer in Amerika.

Voor Donald Young zit de US Open erop

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl