Het zogenoemde Polenhotel in Zeewolde, waar het AZC moet komen ANP

Zeewolde gaat 600 asielzoekers opvangen in een centrum aan de Bosruiterweg. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had gevraagd om 900 plekken, met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 1500. 

Tussen het college en de gemeenteraad was verdeeldheid over dat verzoek. Het college wilde 900 plekken, zonder de uitbreidingsmogelijkheid. De meeste partijen waren het daarmee eens, maar coalitiepartij VVD en een lokale partij waren tegen. Uiteindelijk rolde het compromis van 600 plekken uit de bus.

Wilders

Volgens burgemeester Gorter komen er asielzoekers van allerlei nationaliteiten. Er is ruimte voor gezinnen, alleenstaanden en jongeren. Gorter zei niet bang te zijn dat het COA om meer plaatsen zal vragen. "Ik denk dat het COA blij is dat wij hier een asielzoekerscentrum mogelijk maken."

De plannen om een asielzoekerscentrum in Zeewolde te vestigen trokken landelijk aandacht omdat PVV-leider Wilders als inspreker naar het raadsdebat over de zaak kwam. Gevraagd of het college zich nog iets had aangetrokken van Wilders' bezwaren antwoordde Gorter: "U zult begrijpen dat ik als burgemeester mijn oren vooral laat hangen naar de Zeewoldenaren."

STER reclame