Er staan veel ambulances klaar bij het VUmc
NOS Nieuws

Evacuatie VUmc enorme logistieke klus

De evacuatie van de patiënten uit het VUmc is een enorme logistieke klus, zegt Hugo Backx, directeur van GGD gHor (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). De komende uren moeten honderden patiënten in ziekenhuizen in de omgeving worden ondergebracht.

Rond het middaguur besloot de leiding van het VUmc om de afdeling waar de patiënten liggen te ontruimen, nadat vanochtend de waterleiding was gesprongen. Omdat de waterleiding moest worden afgesloten, heeft het ziekenhuis geen beschikking over drinkwater, zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos.

De polikliniekafspraken van morgen gaan niet door, behalve die van de afdeling radiotherapie en het IVF centrum. Patiënten die een afspraak hebben worden door de afdeling gebeld om een nieuwe afspraak te maken. Dat meldt het VUmc op zijn website. "Er is nog niets bekend over het verloop van de rest van de week."

"We zijn goed voorbereid op dit soort forse klussen"

Traumaziekenhuis

Patiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen in de regio, zoals het AMC. "Wij kunnen 125 tot 150 bedden vrijmaken, mits er personeel van het VUmc meekomt, maar dat is beloofd", zegt Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC. "Pasgeboren baby's die complexe zorg nodig hebben en een groep hartpatiënten hebben wij al opgevangen." Het AMC is het enige traumaziekenhuis in de omgeving.

Het grootste probleem bij de evacuatie zijn de liften. "Op dit moment kunnen we maximaal 2 liften gebruiken", zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos. "Dat is nu de bottleneck." Bos verwacht dat de operatie tot diep in de nacht gaat duren De polikliniek van het VUmc is helemaal gesloten. Telefonische consulten gaan wel door. Op de website is een noodnummer beschikbaar gesteld waar alle vragen gesteld kunnen worden: 0800 - 020 0998.

Meander Medisch Centrum

Niet eerder moest een ziekenhuis in Nederland zo veel patiënten evacueren. Op kleinere schaal is het wel eens voorgekomen. In 2011 werden in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort 170 patiënten uit voorzorg naar andere ziekenhuizen gebracht. Aanleiding was een brand in het transformatorhuis in het ziekenhuis. "Het is bij ons toen goed gegaan", zegt zorgmanager Jan van Dam van het Meander MC.

"Het is erg belangrijk dat specialisten worden betrokken bij deze operatie. Zij kunnen ervoor zorgen dat de overdracht van erg zieke patiënten goed verloopt." Volgens Van Dam is de overdracht van patiënten met veel apparatuur extra risicovol: "Toch loopt uiteindelijk iedere patiënt risico's, daardoor moet er erg zorgvuldig gewerkt worden."

Bij het Meander MC duurde het maar liefst 10 dagen voordat het ziekenhuis weer open kon gaan. "Als de waterleiding hersteld is, kun je niet meteen open", legt Van Dam uit. "Daarna moet alles in het ziekenhuis gekeurd worden door verschillende keuringsinstituten. Dat duurde bij ons 10 dagen."

Goed voorbereid

"Op dit soort evacuaties zijn we goed voorbereid", zegt Hugo Backx, directeur GGD GHor. "Dit is een erg grote evacuatie, maar we zijn het hele jaar bezig om ziekenhuizen hierop voor te bereiden. Van dit soort situaties leren we erg veel, dit zijn de beste oefeningen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl