Jaitsen Singh
NOS Nieuws

Verzoek vrijlating Nederlander in VS-cel afgewezen

Het verzoek van de Nederlander Jaitsen Singh om vervroegd vrijgelaten te worden uit een Amerikaanse gevangenis is afgewezen. Volgens Singhs advocaat komt dat mede doordat het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie niet wil meewerken aan zijn opvang in Nederland en zijn resocialisatie.

De afwijzing van het vrijlatingsverzoek is niet definitief zolang de gouverneur van de staat Californië de afwijzing niet bekrachtigt. Dat gebeurt over drie maanden. Singhs advocaat Rachel Imamkhan hoopt dat de Nationale ombudsman minister Van der Steur kan overhalen om zich alsnog voor Singh in te zetten, zodat haar cliënt alsnog naar Nederland kan komen.

Onschuldig

Om dezelfde reden heeft Singh Van der Steur een brief gestuurd, waarin hij herhaalt dat hij onschuldig is en onterecht vastzit. "Als u zich grondig in mijn dossier verdiept, kan ik mij niet voorstellen dat u in uw afwijzing volhardt", schrijft hij.

Daarnaast vraagt Singhs advocaat aan het ministerie van Buitenlandse zaken of de Nederlandse consul-generaal in San Francisco een gratieverzoek kan indienen bij de gouverneur van Californië. Ook dat zou kunnen helpen om haar cliënt alsnog vrij te krijgen.

De San Quentin-gevangenis bij San Francisco waar Jaitsen Singh gevangen zit.

Van der Steur stelt zich op het standpunt dat Nederland zich alleen voor Nederlandse gevangenen in het buitenland inspant, als zij korter dan vijf jaar geleden uit Nederland zijn vertrokken. Singh was ten tijde van zijn veroordeling, in 1986, al dertien jaar weg uit Nederland.

Een bijkomend probleem is dat Nederland Singh na zijn komst naar Nederland moet vrijlaten en daarom niet voor resocialisatie kan zorgen. In Nederland duurt een tijdelijke gevangenisstraf hooguit dertig jaar. Singh werd in de VS tot vijftig jaar cel veroordeeld. Daarvan heeft hij 31 jaar uitgezeten. Als hij naar Nederland komt, zou hij moeten worden vrijgelaten.

Dubbele moord

Singh werd in 1986 veroordeeld voor een huurmoord op zijn vrouw en dochter. Volgens PrisonLAW, een actiegroep die opkomt voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, gaf een belastende verklaring van een veroordeelde heroïnejunk de doorslag. In ruil kreeg de junk strafvermindering.

PrisonLAW is in augustus een geldinzamelingsactie gestart. Die moet de 20.000 euro opleveren die Singh nodig heeft om een herzieningsprocedure bij de rechtbank te kunnen betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl