Premier Kok met kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima in de Treveszaal in 2001 ANP

Oud-premier Wim Kok heeft Willem-Alexander in 2001 woedend uit bed gebeld, nadat de toenmalige kroonprins tijdens een persontmoeting had verwezen naar een ingezonden brief van de Argentijnse dictator Videla. Dat heeft Kok gezegd in een documentaire van Andere Tijden.

Willem-Alexander had op 7 maart tijdens een werkbezoek in New York journalisten verwezen naar een brief in een Argentijnse krant die Máxima's vader Jorge Zorreguieta zou vrijpleiten van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime. Al snel bleek dat de brief was geschreven door Videla zelf; niet bepaald een betrouwbare bron.

Niet gepolijst

De uitlating van de prins kwam op een ongelukkig moment omdat Kok bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen.  

Kok was boos over de uitlating van de prins. "Ik heb dat telefonisch laten weten", zei Kok. "Het was misschien een uur of tien of elf bij ons, dus dat zijn doorgaans tijdstippen dat je daar nog op één oor ligt."

De oud-premier vertelde in Andere Tijden dat hij niet veel tijd had. "Dus dat is niet al te gepolijst gegaan. Ik was wel heel erg boos", aldus Kok.

Beetje dom

Drie weken later, toen de verloving van Willem-Alexander en Máxima bekendgemaakt werd, zei Máxima in een interview dat zij de verwijzing naar de brief van Videla "een beetje dom" vond van haar aanstaande man.

In Andere Tijden bevestigde Wim Kuijken, destijds de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, dat het geen spontane opwelling was van Máxima, maar dat deze tekst van tevoren met haar was besproken. "Af en toe reik je iets aan. Dan sta je bij een tafel en dan zeg je: je zou ook kunnen zeggen: 'het was een beetje dom'."

Op de vraag of het dus was voorbereid, zei hij: "Dat is wel aan de orde geweest. In die zin was het voorbereid. Maar het kwam er wel spontaan uit toch?" 

'Hij was een beetje dom'

STER reclame