Kjellberg tijdens een prijsuitreiking in 2013 EPA

De Zweed Felix Kjellberg is de eerste gebruiker op YouTube wiens filmpjes meer dan 10 miljard keer zijn bekeken. Zijn kanaal 'PewDiePie' heeft meer dan 39 miljoen volgers en dat maakt Kjellberg de populairste persoon in de geschiedenis van YouTube.

In de filmpjes die hij sinds 2009 online zet, levert Kjellberg op eigenzinnige wijze commentaar op de meest uiteenlopende zaken. De Zweed werd vooral populair door de video's waarin hij zichzelf filmt terwijl hij computerspelletjes speelt. Zijn best bekeken filmpjes zijn elk goed voor ruim 60 miljoen kijkers.

Kjellberg tekende in december 2012 een contract bij Maker Studios, dat eigendom is van Disney. Het merk 'PewDiePie' is jaarlijks goed voor zo'n 3,5 miljoen euro aan inkomsten uit advertenties. 

Lastige vragen

Vorig jaar verdiende de Zweed in totaal naar verluidt ongeveer 7 miljoen euro. "Er waren veel kijkers die erg kwaad werden toen ze dat bedrag hoorden", zegt Kjellberg in een filmpje. "Maar geld is voor mij niet belangrijk. Ik wil gewoon leuke filmpjes maken."

Kjellberg zegt dat hij zelf ook niet precies weet waarom 'PewDiePie' zo populair is. "Mijn enorme populariteit levert alleen maar lastige vragen op. Mensen vragen zich af waar mijn succes vandaan komt. Ik zou denk ik liever gewoon iets van 5 miljoen volgers hebben."

STER reclame