NOS Nieuws

Plaatjes moeten medicijngebruik laaggeletterden verbeteren

Apothekersbond KNMP wil het medicijngebruik onder laaggeletterden verbeteren. Onder het motto 'Kunt u dat even uitleggen?' begint de beroeps- en brancheorganisatie een landelijke campagne, die wordt gelanceerd door staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Er zijn 24 iconen bedacht voor begrippen als 'driemaal daags', 'op een lege maag innemen' en 'langdurig gebruik'. De plaatjes staan op de website Apotheek.nl of apo.nl. Apothekersassistenten kunnen de beeltenissen gebruiken bij de balie.

In het Communicatiemuseum in Den Haag wordt een tentoonstelling geopend met de naam Kunt u dat even uitleggen - verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers. Ook wordt het onderwerp onder de aandacht gebracht met een boek, een documentaire en radioreclame.

Gevaarlijk

Laaggeletterden begrijpen de uitleg nu soms niet, en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. "Die mensen hebben een grotere kans om in het ziekenhuis te belanden dan mensen die wel kunnen lezen en schrijven. Daar willen we graag wat aan doen."

Het is belangrijk dat iedereen goede uitleg krijgt aan de balie, maar dat is niet altijd makkelijk, zegt Klein Nulent. "Het is gebleken dat deze groep moeilijk te herkennen is. Zorgverleners zullen daar dus meer aandacht aan moeten besteden, maar het is lastig."

Vragen

Hij hoopt dat laaggeletterden ook zelf om meer informatie vragen als ze de medicijnverpakking en bijsluiter niet begrijpen. Als eenmaal duidelijk is dat een patiënt moeite heeft met lezen of schrijven, dan moet dat volgens Klein Nulent in het systeem van de apotheek worden opgenomen.

Ongeveer een op de negen volwassenen heeft moeite met lezen en/of schrijven. Een kwart van de Nederlanders vindt het lastig om formulieren zoals bijsluiters te begrijpen.

  • Apotheek.nl
  • Apotheek.nl
  • Apotheek.nl
  • Apotheek.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl