Groep Syrische vluchtelingen op weg naar Duitsland
NOS Nieuws

Extra miljarden voor vluchtelingen Duitsland

De Duitse regering maakt miljarden euro's extra vrij om de vluchtelingensituatie het hoofd te bieden. Dat melden Duitse media. De regering was in spoedberaad bijeen naar aanleiding van de massale vluchtelingenstroom die het land te verwerken krijgt.

In de afgelopen 48 uur zijn in totaal 20.000 vluchtelingen Duitsland binnengekomen. Dat gebeurde nadat Hongarije, Oostenrijk en Duitsland vrijdagavond de grenzen voor de vluchtelingen om humanitaire redenen openstelden.

Materiële hulp

Onderdeel van de gesloten overeenkomst is onder meer dat vluchtelingen in eerste instantie vooral materiële hulp krijgen, in plaats van contant geld.

De federale overheid wil de deelstaten en gemeenten extra gaan ondersteunen bij het creëren van zo'n 150.000 opvangplaatsen waar vluchtelingen deze winter kunnen verblijven. Daar zouden onder meer federale gebouwen voor gebruikt gaan worden.

Crisisbeheersing

Verder trekt de Duitse coalitie per jaar 400 miljoen euro extra uit voor crisisbeheersing en -preventie. Bij de federale politie komen er 3000 extra banen bij.

Duitsland wil Kosovo, Albanië en Montenegro toevoegen aan de lijst met veilige landen. Hierdoor zouden migranten uit die landen sneller kunnen worden teruggestuurd en de vluchtelingenstroom iets kunnen worden verminderd.

Conflict

De vergadering in Berlijn werd overschaduwd door onenigheid tussen Merkel en CSU. De zusterpartij van Merkels CDU is kwaad dat de bondskanselier zonder overleg met de deelstaten de grens heeft geopend. De sociaaldemocraten juichten de beslissing van Merkel toe.

Volgende maand moeten de Bundestag en Bundesrat de besluiten van de regering nog officieel goedkeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl