NOS Nieuws

Oostenrijk wil noodmaatregel bij grens afbouwen

Oostenrijk wil noodmaatregel intrekken

Oostenrijk wil dat de noodmaatregel om vluchtelingen uit Hongarije op te vangen nu langzaam wordt afgebouwd. Bondskanselier Faymann heeft dat gezegd na telefonisch overleg met de Duitse bondskanselier Merkel en de Hongaarse premier Orbán.

Vrijdag opende Oostenrijk de grens voor de stroom vluchtelingen die een tijd vast hadden gezeten in Hongarije. Volgens officiële cijfers zijn sindsdien zeker 13.000 vluchtelingen van Hongarije via Oostenrijk naar Duitsland gekomen.

Normaal gesproken moeten asielzoekers in het land waar zij aankomen worden opgevangen. Faymann week af van die regels vanwege de humanitaire noodsituatie, maar hij wil nu dat de gewone regels weer gaan gelden.

'Toch een EU-top'

De Oostenrijkse bondskanselier vroeg Brussel vandaag om toch een EU-top te houden over de vluchtelingencrisis. Hij reageerde op de bekendmaking van het bureau van de Europese president Tusk dat er "geen plannen zijn voor een extra Europese Raad". De eerstvolgende reguliere ontmoeting van staatshoofden en regeringsleiders staat gepland voor 15 en 16 oktober.

Volgens Faymann is de crisis zo nijpend dat er deze maand op het hoogste niveau over gesproken moet worden. Gisteren zei ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier dat er niet gewacht kan worden tot medio oktober.

Cijfers

Duitsland meldt dat tot 15.00 uur zondagmiddag 13.000 vluchtelingen uit Hongarije naar Duitsland zijn gekomen. Zaterdag zijn 8000 vluchtelingen naar Beieren gekomen en zondag 5000. De helft van het aantal vluchtelingen dat in Beieren is aangekomen, wordt naar andere deelstaten gebracht.

Vanavond wordt verwacht dat er in totaal meer dan 20.000 vluchtelingen in Duitsland zijn aangekomen.

In Berlijn vergadert de Duitse regeringscoalitie vanavond over de vluchtelingensituatie. Coalitiepartner SPD juicht het openstellen van de grens dit weekeinde toe, maar de CSU in Beieren heeft er kritiek op. De zusterpartij van bondskanselier Merkels CDU is kwaad dat Merkel zonder overleg met de deelstaten de grens heeft geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl