Vluchtelingen in Europa
NOS Nieuws

COA: niet spontaan spullen brengen voor vluchtelingen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) roept mensen op om niet zomaar spullen te doneren voor vluchtelingen. Volgens het COA is de hulp de afgelopen dagen zo overweldigend dat er op sommige locaties veel te veel goederen worden gebracht voor de vluchtelingen in Nederland.

De afgelopen tijd zijn veel particulieren acties begonnen om te helpen. Zo wordt er kleding ingezameld en kunnen mensen zich opgeven als ze een vluchteling in huis willen nemen.

Bij de noodopvang voor vluchtelingen in de Americahal in Apeldoorn liggen verschillende ruimtes inmiddels overvol met kleding, toiletartikelen, ondergoed en speelgoed. De spullen zijn de afgelopen dagen gedoneerd.

 • Hugo Janssen
  Vuilniszakken vol kleding worden de Americahal in Apeldoorn binnengebracht
 • Hugo Janssen
  In de hal wordt alles gesorteerd
 • Hugo Janssen
  De spullen worden met vrachtwagens vervoerd
 • Esther van Waard / NOS
  Ook elders in Nederland, zoals hier in Haarlem, worden spullen ingezameld

Niet in huis

Het COA roept mensen op om de hulpverlening aan professionals over te laten. Het COA staat ook niet te juichen bij initiatieven van mensen om vluchtelingen op te nemen in hun huis; ook dat zou beter aan professionals overgelaten kunnen worden.

"Er zijn lessen getrokken uit het verleden bij de opvang van Joegoslavische vluchtelingen", zegt Jan Willem Anholts. "Die werden deels ondergebracht bij gastgezinnen, maar de opvang van getraumatiseerde vluchtelingen moet je overlaten aan professionals."

Destijds raakte een aantal vluchtelingen die verbleven bij gastgezinnen zoek.

Aanmelden

Mensen die toch spullen willen komen brengen, moeten dat eerst melden aan het COA, bijvoorbeeld via de website van COA. De komende dagen wordt alle aangeboden hulp gecoördineerd en worden de tot nu toe ingezamelde spullen over de locaties verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl