Vluchtelingen op de grens tussen Servië en Hongarije
NOS Nieuws

Steden worstelen met vluchtelingenprobleem

Grote steden reageren verdeeld op de vraag of Nederland meer vluchtelingen moet gaan opvangen. In Groningen is men onomwonden voor, maar in andere steden wordt getwijfeld.

In het programma Buitenhof zei PvdA-fractieleider Bloemhof dat de Groningse gemeenteraad unaniem voor de opvang van vluchtelingen is. De stad is bereid zo’n 1700 mensen onder te brengen in leegstaande kantoorgebouwen die voor dit doel verbouwd moeten worden.

De VVD in Amsterdam is terughoudender. Raadslid Yesilgoz zei wel politieke vluchtelingen te willen opnemen, maar wijst erop dat het systeem vastloopt. Volgens haar moet er opvang in de regio zijn en moet daar de asielaanvragen worden getoetst. Christenen, homo’s en weeskinderen zouden dan een gerichte uitnodiging kunnen krijgen.

Ruimhartig?

In Rotterdam is het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA sterk verdeeld. Ronald Sørensen van LR zei in Buitenhof dat Rotterdam geen enkele vluchteling moet opnemen. De stad heeft volgens hem al problemen genoeg. Sørensen verwacht stevige onderhandelingen in het college van Rotterdam.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Nederland ruimhartig moet zijn met het opnemen van vluchtelingen. In het programma WNL op Zondag zei hij dat "we onze beschaving moeten uitdragen en mensen zekerheid, veiligheid en een fatsoenlijke opvang moeten bieden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl