Hoe voorkom ik dat ik de dupe word van phishing?
NOS Nieuws

Tonnen schade door steeds betere oplichtingsmails

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

Internetcriminelen gaan steeds professioneler te werk en sturen nep-mails die bijna niet van echt zijn te onderscheiden. Het logo van een bedrijf wordt gebruikt, er staan geen spelfouten meer in zoals voorheen en soms wordt de naam van bestaande werknemers gebruikt.

Nederlandse bedrijven krijgen dagelijks veel reacties van mensen die een valse mail met een rekening of een aanmaning hebben ontvangen. De bedrijven hebben extra personeel moeten inhuren om alle vragen te beantwoorden. De schade loopt in de honderdduizenden euro's.

"Eerder werden veel mails verstuurd zogenaamd vanuit financiële instellingen", zegt Rob van Bree van de Nationale Politie. "Inmiddels gebeurt dat ook vanuit andere bedrijven."

Tonnen schade

Sinds begin dit jaar zien ze bij incassobureau Intrum Justitia veel van dit soort mails voorbijkomen. "Criminelen misbruiken dan het logo van het bedrijf en sturen een mail met bijlage, dat is zogenoemde ransomware", zegt directeur Rick Terra. "Als je die bijlage opent, wordt je computer als het ware gegijzeld en kan je er niet meer in."

Het bedrijf heeft hier flink last van. "Op piekdagen moeten we vier of vijf extra mensen inhuren om de vele vragen die binnenkomen te beantwoorden. Daarnaast wordt onze goeie naam misbruikt. We hebben het hier over tonnen schade."

En Intrum Justitia is niet het enige bedrijf. Ook bij KPN zien ze een toename van dit soort mails in vergelijking met vorig jaar. Bij ICS, International Card Services, is een afdeling met zo'n twintig mensen, onder wie oud-politiemensen, dag en nacht bezig met het opsporen van fraude. Ook heeft het bedrijf voorbeelden van valse mails online gezet in de hoop dat mensen deze vergelijken met de mail die ze hebben ontvangen.

Computer geblokkeerd

Ingrid Piet kreeg onlangs zo'n mail, ogenschijnlijk afkomstig van Intrum Justita. "Er stond dat ik een bedrag was verschuldigd. Een klein bedrag, zo'n 80 à 90 euro. Ik dacht, waarom krijg ik zo'n mail? Maar ik dacht ook, misschien heb ik iets over het hoofd gezien." Ze opende de bijlage en zag een paar dagen later dat het mis was. "Al mijn bestanden en foto's waren kwijt en mijn computer was geblokkeerd door een heftig virus."

Intrum Justitia vindt dat de valse mails een groeiend maatschappelijke probleem vormen waar meer aandacht voor moet komen vanuit politie en justitie. "Ter bescherming van de consument, maar zeker ook voor bedrijven zoals wij", zegt Rick Terra.

Zorg ervoor dat je niet zomaar mails opent of bestanden aanklikt waarvan je niet zeker weet dat die aan jou toebehoren.

Woordvoerder Nationale Politie

De Nationale Politie heeft naar eigen zeggen extra aandacht voor cybercrime, maar erkent dat het een lastig probleem is. "Criminelen kunnen vanuit de hele wereld via internet misdrijven in Nederland plegen", zegt Rob van Bree. "Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je computerbeveiliging op orde is."

Volgens de Nationale Politie hebben de burger en de bedrijven daar zelf een taak in. "Zorg ervoor dat je niet zomaar mails opent of bestanden aanklikt waarvan je niet zeker weet dat die aan jou toebehoren."

Cybercriminelen bezorgen bedrijven handenvol werk

Voor tips en reacties mail: josephine.truijman@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl